PODIJELI

U zagrebačkim ragbijaškim krugovima, unatoč kvalitetnim klupskim i reprezentativnim rezultatima te sve većem broju igrača, raste napetost i zabrinutost.

Iz Grada Zagreba stižu signali da bi ŠRC Savica postao centar zagrebačkog ragbija s namjerom useljavanja svih klubova na tamošnje terene. Uz informaciju da novi nogometni prvoligaš Rudeš najavljuje gradnju novih tribina, pomoćnog terena na onom koji koriste ragbijaši Zagreba, zgrade uprave, čak i ako Grad Zagreb ne pomogne financijski, kako je obećao, te da Kineziološki fakultet nije odustao od gradnje nove dvorane i sportskog kampusa na prostoru gdje igra Mladost, zabrinutost ragbijaša nije bezrazložna.

Što se bune ragbijaši, dobit će svoj centar, pitaju se sigurno neki iz drugih sportova koji nemaju niti jedan teren u Zagrebu za korištenje. Problem je što zagrebački ragbijaši izjave iz Grada iščitavaju kao napad na svoj sport, na mogućnost da vrlo brzo ostanu na mnogo manjoj bazi.

– Postoje šuškanja kako nas grad želi sve preseliti na Savicu. Ne samo da igramo seniorske utakmice, već da cijeli pogon preselimo tamo – kaže nam Juraj Perišić, predsjednik RK-a Zagreb.

Zagreb trenutačno trenira na dva terena, jedan manji uz stadion u Kranjčevićevoj te na terenu uz onaj nogometaša Rudeša.

– Teško da će NK Rudeš uspjeti u tome jer prostor na kojemu se nalazi teren nije cijeli gradski. Ima stotinjak vlasnika parcela, neke su u povratu vlasništva, a naš klub ima veći dio u zakupu do 2039. godine. Dosta smo sami investirali u taj prostor na Rudešu. Čuli smo i priče da se od prostora u Kranjčevićevoj želi stvoriti shopping centar. Tamo je još nekoliko sportskih klubova, uz nogometni, i to bi značilo propast za sve nas. Mi treniramo na jednom malom travnjaku koji nije dovoljan za odigravanje utakmica.

Perišić smatra da okupljanje svih ragbijaških klubova u jedan centar nije dobra ideja, čak bi odmogla zagrebačkim klubovima:

– Centar ragbija na Savici može biti dobar za odigravanje međunarodnih utakmica jer nam se reprezentacija seli po cijelom gradu, ali to bi bila smrt za zagrebački ragbi. Mislite li da bi roditelji sa zapada grada vodili djecu na Savicu nekoliko puta tjedno? Teško. Zagrebu nedostaje još jedan klub na istočnom dijelu. Trebamo se širiti, a ne skupljati.

Slično razmišlja i Antun Zidić, predsjednik Hrvatskog akademskog ragbi kluba Mladost. – Drugi stadionski sport po posjećenosti u svijetu propao bi u Zagrebu. Čini mi se kako neki ljudi u Gradu ne znaju baš mnogo o sportu i onda daju loše informacije. Lijepo to izgleda, stvaranje centra je dobra stvar, ali klubovi bi ostali bez baze, uvjeren sam da bi naš sport, barem u Zagrebu nazadovao kada bi svi klubovi bili u jednom kvartu. U gradu s više od 100 nogometnih igrališta, jedan sport smjestiti na jedno mjesto bilo bi katastrofalno – rekao nam je Zidić, čiji klub se godinama bori za status unutar svog matičnog društva, HAŠK Mladost.

– Za potrebe Univerzijade 1987. ostali smo bez terena. Bazen je otišao malo desno, atletika malo lijevo, a mi, između njih, ostali smo bez terena. Sada smo na prostoru KIF-a, ali kada počne gradnja novih dvorana i kampusa, morat ćemo otići s tog prostora koji ionako nije dobar za trenažni proces. Ugrađen je sustav navodnjavanja, postoji priključak, ugradili bismo sat koji očitava potrošnju da sami plaćamo potrošnju, a ne KIF, ali nikako da od njih dobijemo dozvolu za to. Čekamo da vidimo kako će se situacija razvijati, ali neovisno o našem problemu s terenom, ne bi bilo dobro da su svi ragbijaši na jednome mjestu. Reprezentativne i ostale međunarodne utakmice na jednom terenu dobra su stvar, ali neka ti tereni ostanu za Zagrebački ragbi savez i Lokomotivu – kaže Zidić.

Na Savici već godinama treniraju ragbijaši Lokomotive. Oni su izbačeni iz svoje glavne stanice na Kajzerici onog trenutka kada se Nogometni klub Lokomotiva počeo širiti.
– I dalje smo samo tehnički, zaštićeni korisnik na Kajzerici, ali samo prostorije od 60 četvornih metara. Na terene ne smijemo jer “nema slobodnih termina”, nogometaši nas vide kao smetnju. Uređenjem prostora na Savici dobili bismo prostor koji bismo u potpunosti mogli koristiti. Nismo jedini korisnici travnatih terena, tu su i nogometaši NK Croatia ’98 te Zagrebački ragbi savez. Unutar tog prostora su i streličari – rekao nam je Luka Marić, sportski direktor lokosa.

– I do nas u klubu došla je priča da bi ovo postao centar ragbija, ali to ne bi bilo dobro. Utakmice reprezentacija, regionalne selekcije i događaji u organizaciji ZRS-a da, ali selidba svih u jedan prostor, ne – zaključio je Marić.

U Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport uputili smo upit o planovima za ragbi na Savici, ali do zaključenja ovog broja odgovor nije stigao.

Savica je dobitak za ragbi, ali ta bi pomoć, ako se ostvari naum iz nekih glava, odmogla zagrebačkom ragbiju u budućnosti.

PODIJELI