PODIJELI

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poziva sve novinare i urednike da se više ne odazivaju pozivima na konferencije za novinare Zdravka Mamića jer one, kako navode iz HND-a, u pravilu nisu izvor niti jedne relevantne informacije od javnog interesa, već njegov monolog u kojem novinare i novinarsku profesiju redovito vrijeđa.

“Odluče li iz bilo kojeg razloga novinari i dalje ići na Mamićeve ‘pressice’, minimum samopoštovanja i odgovornosti prema profesiji pokazat će jedino tako da nakon prve uvrede upućene bilo kojem novinaru napuste konferenciju za novinare koja to ionako nije već je redovito monolog pun uvreda i prijetnji”, priopćili su iz HND-a.

U priopćenju navode kako je Mamić tijekom današnje konferencije za novinare u Zagrebu, koja je zapravo bila njegov monolog od sat i pol, vrijeđao novinare nazivajući ih “gadovima” i “bandom”, a kad je završio izbjegao je odgovarati na pitanja.

Odlazeći iz dvorane nastavio je vrijeđati novinara RTL-a Ivana Skorina kad ga je pokušao pitati o uvredi na račun nazočne novinarke Telegrama Ane Raić Knežević kojoj je rekao da joj “vidi krv u očima”.

HND ne može spriječiti Zdravka Mamića, savjetnika uprave Dinama, da kao i svaki drugi građanin tuži novinare sudu, ako misli da za to ima razloga, kao što je danas najavio, ali poziva Vladu, Predsjednicu RH i sve druge aktere na političkoj i javnoj sceni da osude i ograde se od njegova ponašanja i uvreda koje redovito izriče na račun novinara.

“Od policije pak tražimo da reagira po službenoj dužnosti, jer materijala za to kad su javni istupi Zdravka Mamića u pitanju ima sasvim dovoljno”, pozivaju iz HND-a.

Autor: Hina

PODIJELI