PODIJELI

U povodu Dana državnosti Grad Zagreb daruje svojim građanima i gostima grada izvedbu opere „Ero s onoga svijeta“ Jakova Gotovca. Opera će biti izvedena u nedjelju, 25. lipnja na otvorenoj pozornici na Trgu kralja Tomislava s početkom u 21 sat.

Izvedbom popularne Gotovčeve opere pod ravnanjem maestra Nikše Bareze i u režiji Krešimira Dolenčića započinje manifestacija Zagreb Classic. Najuspješnija slavenska komična opera, „Ero“ smatra se i zaštitnim znakom hrvatske opere. Inspirirana je bogatstvom hrvatske narodne baštine, pjesama, plesa i nošnji. Dramska riječ (libreto je napisao književnik Milan Begović) i glazba u njoj su idealno spojeni, a odlikuju je glazbeni kolorit, bujna orkestracija i živahni ritmovi. Upravo stoga Gotovčeva je opera jednako atraktivna i danas kao i 1935. kada je praizvedena u HNK-u u Zagrebu.

Nositelji glavnih rola su: Siniša Štork (Gazda Marko), Sofia Ameli Gojić (Doma), Valentina Fijačko Kobić (Đula), Stjepan Franetović (Mića/Ero), Ljubomir Puškarić (Mlinar Sima), Ana Zebić Kostel (Čobanče), Neven Mrzlečki (Momče) te solisti Baleta HNK-a u Zagrebu uz zbor i orkestar Opere HNK-a u Zagrebu. U predstavi će sudjelovati i konji, koji su vlasništvo ustanove Upravljanje sportskim objektima – P. J. Otvoreni objekti – Hipodrom.

Oni koji u nedjelju ne stignu na Tomislavov trg, operu „Ero s onoga svijeta“ mogu vidjeti u srijedu, 28. lipnja u 19.30 na pozornici HNK.

PODIJELI