PODIJELI

Ljeto je tu, a s njim i vrući nepodnošljivi dani. Kako bismo se što brže rashladili najprije ćemo posegnuti za omiljenim sladoledom.

Sladoledne škrinje mame nas svojom šarolikom ponudom, no i sami znamo kako su odviše skupi, a jedan sladoled – k’o nijedan.
Zato je ovo idealno vrijeme da sami napravite svoj sladoled i jedete ga do mile volje, za mnogo manje novca. Iako će neki reći kako ga je jednostavnije kupiti i odmah pojesti, mnogi ga se ustručavaju doma sami raditi jer smatraju da je većina recepata za sladolede poprilično složena te zahtijeva korištenje posebnih aparata za smrzavanje, koje mnoga kućanstva ne posjeduju. No, postoji više recepata koji ne zahtijevaju pretjeran napor i angažman.

Ovaj neodoljivi, kremasti, slatki “grešni” užitak iz kipuće stvarnosti teleportirat će vas u neke hladnije krajeve, a osim što su omiljena poslastica u vrućim danima, sladoledi mogu biti i zdravi.

Savršen međuobrok

Kao što je istaknula nutricionistica Karmen Matković Melki, sladoled može biti odličan međuobrok, hranjiva mliječna užina te savršen desert za sve dobne skupine zbog kalcija koji sadrži. Naime, kalorijska i nutritivna vrijednost industrijskih i domaćih sladoleda varira od punomasnih visokoenergetskih verzija do onih koji su bogati vitaminima i bjelančevinama.

Također je važno napomenuti da mikrobiološki rizik varira od kupovnih, do slastičarskih i “homemeade” sladoleda. Vrlo su važni higijenski uvjeti u kojima se sladoledi skladište, ali i temperatura na kojoj se čuvaju dok ne dođu do kupaca. Koliko ste samo puta na vijestima čuli kako se u ljetnim mjesecima sladoled pokvari i takav dođe u ruke kupaca pa izazove crijevne probleme.

Napravite svoj sladoled

Umjesto da sladoled kupite u trgovini, napravite ga sami kod kuće. Ipak, ako ga nikada niste pravili, savjetujemo vam da počnete s najjednostavnijim receptom, onim sa samo tri sastojka, i to bez jaja.

Sastojci:

150 ml zaslađenog kondenziranog mlijeka
3 žlice nezaslađenog kakaa
1 čaša slatkog vrhnja

Priprema:

Pomiješajte kondenzirano mlijeko i kakao, umutite i ostavite sa strane. Zatim mikserom umutite slatko vrhnje pa spojite obje smjese i ručno ih dobro promiješajte. Prebacite u posudu prikladnu za zamrzavanje, zatvorite poklopcem ili kuhinjskom folijom i odložite u zamrzivač na šest sati ili preko noći.

A evo jednostavnog recepta za ledeni smoothie!

Sastojci:

pola banane
1 breskva
50 g posnog sira
leda (po želji)
malo cimeta
sladilo po želji

Priprema: Sve stavite u blender i uživajte u izvrsnom proizvodu!

A sada se udobno smjestite i uživajte u svom smrznutom desertu!

PODIJELI