PODIJELI

Otvorenjem velike izložbe kanadskog umjetnika Andrewa Salgada pod nazivom “A Room With a View of the Ocean”, zagrebačka Kuća za ljude i umjetnost Lauba obilježit će u petak 30. lipnja svoj šesti rođendan.

Rođendanska proslava nastavit će se tulumom do ranih jutarnjih sati u unutrašnjem i vanjskom prostoru ljetnog vrta Laube, gdje sve posjetitelje očekuje niz DJ-eva.

Andrew Salgado (1982.) kanadski je umjetnik koji živi i radi u Londonu, a svoje je radove izlagao u cijelom svijetu. Njegove su slike portreti velikog formata u koje su utkani elementi apstrakcije i simboličkog značenja.

Njegovi nedavni radovi uključuju kolaž, mješovite medije, pa čak i rukom obojenu i ručno šivanu tkaninu i platno.

-Salgado dovodi u pitanje prirodu identiteta, pa čak i sam čin slikanja kao nešto monstruozno, alegorijsko ili simbolično. Uključujući klasične arhetipove u neizmjerno inventivan pristup odabranom mediju, Salgadov rad prkosi kategorizaciji – stoji u najavi.

Radovi koji će biti izloženi u Laubi producirani su isključivo za potrebe zagrebačke izložbe, te će javnosti predstaviti jedan zanimljiv i inovativan pristup suvremenom slikarstvu koji nadilazi granice samog medija, dodaje se.

-Želim vidjeti kako moje slike djeluju neovisno od njihova doslovnog figurativnog temelja te kako bi se mogle dekonstruirati kroz izbor boja, smanjenje oblika i trijumf materijalnosti tako da postanu nešto sasvim nadnaravno – kazao je o izložbi umjetnik.

Riječ je o do sada najvećoj izložbi tog autora, te ujedno njegovoj prvoj izložbi u regiji. Na izložbi će biti predstavljeno preko 70 radova različitih formata od kojih je većina unaprijed rasprodana.

Također, za potrebe izložbe u Laubi se gradi posebna scenografija, koja uključuje niz prostorija te, među ostalim, umjetnu plažu. Izložba je dio Lubinog ljetnog programa, koji uključuje niz izložbi i popratnih sadržaja poput ljetnog vrta, radionica, predavanja, projekcija te glazbenih sadržaja.

Otvorenje izložbe započinje u 20 sati tradicionalnim Laubatalkom, razgovorom s umjetnikom, koji će moderirati kustos izložbe Mario Guček Andromak.

Laubin šesti rođendanski party počinje već u 18 sati na terasi i parkingu Laube, a nastavlja se do ranih jutarnjih sati u unutrašnjem i vanjskom prostoru ljetnog vrta Laube, gdje sve posjetitelje očekuje niz DJ-eva.

Ulaz na izložbu i tulum povodom Laubinog rođendana je besplatan.

PODIJELI