PODIJELI

Unatoč mogućnosti da naruče kamion koji će im ispred vrata odvesti bilo kakav komad namještaja ili hrpu šute, Zagrepčani još uvijek glomazni otpad vole iznositi na ilegalna odlagališta kakvih je diljem grada aktivno osamdesetak.

U prvih pola godine bilo ih je čak 1365, što je tristotinjak više od, do sada najzatrpanije 2015. godine kada ih je u prvih pola godine bilo 1070.

Najmanje u Brezovici

No, da stvari ipak nisu toliko crne pokazali su nam stanovnici Črnomerca koji su ove godine, poštujući propise i iskoristivši pravo na besplatan odvoz, najviše čistili svoje tavane i podrume. Oni su tako prvi na listi po izbačenoj količini glomaznog otpada. Njega su se pak najmanje ove godine rješavali stanovnici Brezovice. Prema podacima iz Čistoće, za razliku od 2015. godine, od kada je zabranjeno izbacivanje glomaznog otpada na ulicu u dane masovnog odvoza, ova je godina rekorder i po količini i broju „pravilnog“ odvoza.

Tako je 2015. kad je uveden odvoz na zahtjev, zaprimljeno tek 7546 zahtjeva, a samo u prvoj polovici 2017. zaprimljeno ih je već 15.886. Možemo zaključiti da su Zagrepčani napokon počeli prihvaćati nova pravila i naručivati odvoz, a ne samo stari namještaj iskrcati pred zgradu kad im se prohtije, no broj ilegalnih odlagališta ipak svjedoči da za to treba još vremena.

– Broj zaprimljenih zahtjeva u prvoj polovici ove godine tri puta je veći od broja zaprimljenih zahtjeva za isto razdoblje prošle godine. Gledajući iz godine u godinu, broj zahtjeva raste, što svjedoči o tome da su građani prihvatili ovu vrstu usluge – rekla je Mirela Strenja iz Čistoće. Dodala je da su do sada od građana odvezli 1798 tona otpada.

Student servis

Iako je usluga Čistoće prilično jednostavna jer u dogovoreno vrijeme njihov kamion dolazi pred kućna vrata, a građani uslugu ne plaćaju, više otpada ipak se odlagalo prijašnjih godina kada se otpad odvozio iz cijeloga kvarta u isto vrijeme.

– Bilo je jednostavnije jer smo mogli nekoliko dana iznositi stvari pa je bilo više vremena za očistiti. Sada otpad moramo izbaciti malo prije dolaska pa nam ostaje samo nekoliko sati nakon povratka s posla – požalio se Zlatko Čokić iz Rudeša.

U njegovu susjedstvu problem iznošenja otpada riješili su angažiranjem studenata koji su sve iznijeli i očistili zakrčene tavane i zajedničke prostorije za 30 kuna po satu.

– Posao smo platili iz pričuve i uštedjeli najmanje 500 kuna da smo za isto angažirali neku tvrtku ili obrtnika. Svi traže previše pa su nam studenti pravo otkriće, opet ćemo ih zvati – ispričala je predstavnica stanara iz Voltinog naselja.

Nakon što su dogovorili termin odvoza s Čistoćom, u Studentskom centru stavili su obavijest da traže radnike koji su dan prije odvoza iznosili sve što se naslagalo na tavanu, od perilica rublja do starih tepiha, ormara i drugog.

Iz Čistoće su rekli da građani koriste tu uslugu najviše za odvoz starog namještaja i građevinskog otpada kada rade preinake u kući. No, ima i onih kojima se ne da čekati vrijeme odvoza pa pri renovaciji ili kupnji novog komada namještaja, stari jednostavno izbace van. Tako uništavaju okoliš, ali i stvaraju ružnu sliku o gradu jer gdje netko izbaci jedan komad starog namještaja, ubrzo nastane cijela hrpa glomaznog otpada.

Privatne parcele

– Ove godine zaprimljeno je 1365 naloga komunalnih redara za uklanjanjem tzv. divljih odlagališta otpada, što podrazumijeva i veća i manja odlagališta, npr. nepropisno odložen pojedinačni krupni otpad uz spremnike za odlaganje otpada. Do sada je riješeno 1285 naloga komunalnog redarstva Grada Zagreba, a ostale lokacije su u procesu – dodala je Strenja.

Napomenula je da im je najveći problem narušen estetski i opći izgled ulica te slučajevi ponavljanja odlaganja krupnog otpada na istu lokaciju nakon sanacije.

– Problem divljih odlagališta također je i činjenica da se često nalaze na privatnim parcelama. Kako bismo ga riješili, trebamo djelovati svi zajedno, i komunalne tvrtke, jedinice lokalne samouprave, inspekcije zaštite okoliša, policija i građani, koje ćemo i dalje pozivati da odgovorno postupaju s otpadom – poručila je Strenja.

Građani mogu sav otpad iz kućanstva odložiti tijekom cijele godine, također bez naknade, u neko od devet reciklažnih dvorišta i pet mobilnih reciklažnih dvorišta. Njihovo radno vrijeme radnim danom je od 6.30 do 20 sati, subotom od 5 do ponoći, a nedjeljom od 8 do 22 sata.

RASPORED ODVOŽENJA KRUPNOG OTPADA
Završen je prvi krug odvoza krupnog (glomaznog) otpada na zahtjev korisnika usluge, a drugi krug počinje od 15. srpnja, prema rasporedu zaprimanja zahtjeva:

Od 15. srpnja do 14. kolovoza:
Gradska četvrt Trnje
Gradska četvrt Peščenica-Žitnjak
Gradska četvrt Donja Dubrava
Gradska četvrt Gornja Dubrava
Gradska četvrt Sesvete

Od 15. kolovoza do 14. rujna:
Gradska četvrt Podsljeme
Gradska četvrt Črnomerec
Gradska četvrt Maksimir
Gradska četvrt Podsused-Vrapče
Gradska četvrt Stenjevec

Od 15. rujna do 14. listopada:
Gradska četvrt Trešnjevka – sjever
Gradska četvrt Trešnjevka – jug
Gradska četvrt Donji grad
Gradska četvrt Gornji grad-Medveščak

Od 15. listopada do 14. studenoga:
Gradska četvrt Novi Zagreb – istok
Gradska četvrt Novi Zagreb –zapad
Gradska četvrt Brezovica
Općina Stupnik

(Autor: Sanja Bubalo)

PODIJELI