PODIJELI

16. 6. 1944.
Sporazum Tito-Šubašić

Na Visu je potpisan sporazum između zapovjednika partizanske vojske i predsjednika NKOJ-a Josipa Broza Tita i Ivana Šubašića, člana izbjegličke vlade. Izbjeglička vlada obvezala se da će sastaviti vladu od političara koji nisu djelovali protiv NOP-a te da će objaviti deklaraciju kojom priznaje tekovine NOB-a, federativno uređenje Jugoslavije, prema odluci drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu. Izbjeglička vlada priznat će NOV i maršala Tita, a odriče se podrške Draži Mihailoviću. NKOJ se obvezao da do kraja rata neće donijeti odluku o konačnom državnom uređenju.

17. 6. 1989.
Osnovan HDZ

Osnivanje Hrvatske demokratske zajednice najavio je dr. Franjo Tuđman na tribini Društva književnika u Zagrebu 28. veljače 1989. Osnivačka skupština trebala se održati 17. lipnja 1989. u hotelu Panorama, međutim, Gradski sekretarijat unutrašnjih poslova izdao je rješenje o zabrani. Inicijativni krug i pripremni odbor HDZ-a odlučili su da se skupština održi na nenajavljenom mjestu, u prostorijama NK Borca na Jarunu. Nazočilo joj je 48 osnivača i tri gosta iz Slovenije. Za predsjednika stranke izabran je Tuđman.

20. 6. 1928.
Pucnji na hrvatske zastupnike

Puniša Račić izvršio je atentat pucnjima iz parabelluma na hrvatske zastupnike u Skupštini Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u Beogradu. Ubijeni su Đuro Basariček i Pavle Radić, a ranjeni Stjepan Radić, Ivan Pernar i Ivan Granđa. Atentator je dvadesetogodišnju kaznu proveo u komfornom kućnom pritvoru s osobnom poslugom. Stjepan Radić je od posljedica ranjavanja umro 8. kolovoza, a veliki je pogreb organiziran 12. kolovoza.

22. 6. 1941.
Osnovan Sisački partizanski odred

Osnovan je Sisački partizanski odred u Brezovici kod Siska. Njegovo osnivanje označilo je početak antifašističke borbe u Hrvatskoj. Istoga dana vojska Trećeg Reicha napala je Sovjetski Savez u operaciji Barbarossa. Odred je imao 79 boraca koje je predvodio Vlado Janić Capo. Za vrijeme SFRJ, ovaj datum nije dolično obilježavan. Od stjecanja hrvatske neovisnosti obilježava se kao Dan antifašističke borbe.

PODIJELI