PODIJELI

Jadran film potpisao je suradnju s Udrugom profesor Baltazar.

Potpisivanjem ugovora o suradnji o zajedničkom predstavljanju “Gričke vještice” i “Profesora Baltazara”, Jadran film i Udruga profesor Baltazar krajem prošlog mjeseca otvorili su novu, kako ističu, etapu u izglednom povratku tog legendarnog crtanog lika – simbola Zagrebačke škole crtanog fima – koji bi se mogao pojaviti u novoj seriji i epizodama za koje se već pišu scenariji, i to u sklopu projekta u kojemu su pregovori s potencijalnim investitorima u tijeku.

Traže se investitori

Kako nam je potvrdila Renata Brkić, članica Skupštine Udruge profesor Baltazar i partnerica u tvrtki Ultra link koja drži izvanfilmska prava na uporabu lika kultnog zagrebačkog crtanog profesora, godinu uoči njegova 50. rođendana – prve serije prikazane još 1968., priprema se njegov povratak u svijet crtanog filma.

-Od nastanka originalnog serijala prošlo je 50 godina, ali problemi s kojima se profesor Baltazar tada suočavao zapravo su ostali isti, samo su sada u novom ruhu. Zato mislimo da je prigodno o 50. obljetnici krenuti s novim epizodama. No, u oživljavanju profesora Baltazara važno nam je još i sada zadržati njegovu umjetničku vrijednost i društveno odgovornu komponentu, što je i zadatak koji smo dobili od njegovih originalnih autora. Ujedno, to je i naša društvena obveza. Radit ćemo novu seriju profesora Baltazara, ali napravit ćemo i natječaj na kojemu ćemo angažirati umjetničku ekipu i ozbiljan studio ili filmsku kuću koja može ostvariti taj zahtjevan projekt. Bit će to, naravno, kada zatvorimo financijsku konstrukciju i nađemo investitora. Pregovaramo s nekoliko zainteresiranih investitora i mislim da bi se financijska konstrukcija ipak mogla zatvoriti relativno brzo. Radimo na tome dugo i želja nam je za 50. rođendan profesora Baltazara imati barem jednu novu epizodu – prvu u novoj seriji. Mislim da ćemo u tome uspjeti, veoma smo blizu ostvarenju tog cilja – ističe Renata Brkić, dodajući i kako će “novi” Baltazar biti isti kao onaj koji je još prije pedeset godina osvojio svijet.

– Mora biti isti, autori originalnog profesora Baltazara imaju odlučujuću riječ u umjetničkom izražaju “novog” Baltazara, a i počasni redatelj novog serijala bit će Boris Kolar, redatelj originalne serije. On se silno veseli tom projektu, piše, kontrolira i dorađuje scenarije novih epizoda. Prema našem planu, sve oko novog Baltazara on mora odobriti – zaključuje Renata Brkić, otkrivajući kako je, prema planovima, moguće snimanje čak tri serije dogodovština legendarnog zagrebačkog crtanog profesora, svaka sa 12 do 13 epizoda – slično kao u prve tri izvorne serije snimljene od 1968. do sredine 70-ih.

Najveći hrvatski brend

– S druge strane, interes za oživljavanje serije o profesoru Baltazaru potvrdio nam je i Vinko Grubišić, direktor Jadran filma, koji je upravo ovo ljeto počeo filmski oživljavati još jednu zagrebačku legendu – Gričku vješticu.

– Jadran film potpisao je suradnju s Udrugom profesor Baltazar. To je posebno važno jer upravo ta udruga raspolaže pravima na ime, lik i djelo profesora Baltazara, a Jadran film se posljednjih godina usmjerio proizvodnji vlastitog, takozvanog ip – intellectual property sadržaja, tako da, a na temelju ugovora, krećemo zajedno u predstavljanje profesora Baltazara, ali i Gričke vještice.

Profesor Baltazar je, uz Gričku vješticu i Mariju Jurić Zagorku najveći hrvatski brend i hrvatski kulturni proizvod.

-Ne samo da smo mi odrasli uz Baltazara, taj je crtani film neviđeno popularan diljem svijeta, naročito u skandinavskim zemljama, te smo ponosni što će se Jadran film prvi put uključiti u animiranu produkciju i mnogo toga vezano uz profesora Baltazara – rekao je Grubišić, navodeći kao zanimljivost i činjenicu da je upravo on kao mladi student imao čast dati glas u offu dokumentarnog filmu o Zlatku Grgiću, jednom od originalnih autora izvornog serijala o profesoru Baltazaru.

No, osim najave filmaša iz Dubrave, i Vinko Brešan, direktor drugog zagrebačkog filmskog poduzeća, Zagreb filma, u čijem je pogonu i ostvaren taj legendarni crtani serijal na koji ta kuća ima filmska prava do isteka 50 godina od prikazivanja svake epizode Baltazara, pozdravlja inicijativu o stvaranju novog serijala.

Scenarij je važan

Uz, ipak se mora naglasiti, uz određeni oprez.
– Upoznat sam s idejom pokretanja novog serijala o profesoru Baltazara i, bez ikakve dvojbe, to podržavam. U cijeloj toj priči, a rekao sam to više puta, najviše me muči što je taj serijal – umjetničko djelo koje zahtijeva umjetnika. Prije svega, umjetnika koji će napisati scenarij. Što je uopće Baltazar u svojoj biti – to je divna slika koja je prekrasno nacrtana, ali i beskrajno pametan scenarij svake epizode. To je bio svijet u kojemu nema nasilja, u kojemu se svi problemi rješavaju dobrotom i maštom. Nažalost, mi sada govorimo o investitorima, o novcu, no mene kao građanina i direktora Zagreb filma zanima da pročitam taj scenarij – kaže Brešan koji nam je potvrdio da je upoznat s činjenicom da scenarije priprema jedan od izvornih autora Baltazara, redatelj Boris Kolar, ali da još niti jedan od njegovih novih scenarija, nažalost, nije pročitao. Brešan ističe i kako bi se u taj projekt rado uključio, ali i da mu, bez ikakve dvojbe, nedostaje legendarni animator Zlatko Grgić, preminuo prije gotovo trideset godina koji je, kako Brešan ističe, bio i “otac i majka” Baltazara.

– Zadnja stvar koja nam treba je da građani Hrvatske pogledaju prvu epizodu i kažu – “ovo nije ni blijeda slika onoga što je stvoreno još 60-ih. To nam ne treba – to mora biti vrhunski proizvod”. Baltazar ne ovisi toliko o novcu, on ovisi o mašti i kreaciji – zaključio je Brešan.

PODIJELI