PODIJELI

Trgovački sud donio je rješenje o istodobnom otvaranju i zaključenju stečajnog postupka nad Športskom udrugom “Škola nogometa NK Hrvatski dragovoljac – Darko Mateša”, te će se nakon pravomoćnosti tog rješenja taj bivši nositelj projekta nogometne škole “crnih ratnika” s oko 120.000 kuna duga brisati iz registra udruga.

Ni pokretne ni nepokretne

Prema sudskom rješenju, stečaj je zaključen na temelju prijedloga Fine prema kojem je ta udruga sa samo jednim zaposlenim do 1. rujna 2015. nagomilala čak 119.471,85 kuna “neizvršenih osnova za plaćanje” u neprekinutom razdoblju od rekordnih čak 574 dana. Slijedom toga, sud je krajem ožujka pokrenuo prethodni stečajni postupak nad dužnikom, a u svibnju je održano ročište za otvaranje stečaja na kojemu je zastupnik tog nogometnog dužnika naveo “kako nema ni pokretne ni nepokretne imovine” te nije osporio tvrdnje Fine o postojanju glavnog stečajnog razloga.

Naravno – bila je to nesposobnost za plaćanje. Sud je na posljednjem ročištu u svibnju, a nakon očitovanja dužnika, pozvao i sve vjerovnike koji se žele naplatiti od te sigetske škole nogometa registrirane na adresi kluba da uplate 15.000 kuna za troškove prehodnog i stečajnog postupka. Budući da se nitko u zakonskome roku nije javio, sud je donio jedinu moguću zakonsku odluku – istodobno otvaranje i zaključenje stečajnog postupka te brisanje iz registra udruga.

Ode i povijest

Time se, prema svemu sudeći, briše i povijest nositelja nogometne škole Hrvatskog dragovoljca, udruge osnovane u lipnju 1999. i u srpnju iste godine upisane u registar udruga. Prema javno dostupnim podacima, na posljednoj Izbornoj skupštini “Škole nogometa NK Hrvatski dragovoljac – Darko Mateša” održanoj 2011., za predsjednika te udruge bio je izabran Ivica Perković, a kao dopredsjednik Milan Štefanac, obojici je istekao mandat početkom 2015. – u ovom slučaju, a prema rješenju Fine – “godine opasnog življenja i gomilanja dugova”.

Kao aktivnost udruge navodilo se “planiranje rada i razvoja te provođenje aktivnosti za postignuće vrhunskih rezultata u oblasti nogometa”, odnosno, normalnim rječnikom, organiziranje i provođenje redovitih treninga članova, priprema natjecanja i planiranje i provođenje programa osposobljavanja stručnih, naravno, nogometnih kadrova.

No, osim toga, među ciljevima i djelatnostima te udruge s nazivom Hrvatskog dragovoljca navedeni su i vođenje športske škole “u oblasti nogometa” za poduku i trening djece i mladeži i, prilično dvosmisleno, “korištenje drugih mogućnosti za stvaranje podmlatka”.

Bez službenog odgovora

Koliko je tamo bilo “iskorišteno mogućnosti za stvaranje podmlatka”, ostaje nepoznato jer službeni odgovor od Nogometnog kluba Hrvatski dragovoljac nismo dobili.

No, kako neslužbeno saznajemo, udruga koja je sada završila u stečaju bila je ipak samo projekt bivšeg vodstva kluba koji je osnovao i vodio legendarni Stjepan Rođo Spajić te s novim vodstvom i Upravom kluba “nema više nikakve veze”. Čelnici NK Hrvatski dragovoljac koje smo kontaktirali, ali i informirali da se “nepostojeća” nogometna škola “Darko Mateša” i dalje navodi na službenim web stranicama, kratko su nam poručili da je ona tamo ostala inercijom, ali da će nakon provjere situacije i ta informacija najvjerojatnije uskoro biti izbrisana.

Uostalom, kao i što će iz registra udruga biti izbrisana “Škola nogometa NK Hrvatski dragovoljac – Darko Mateša”.

PODIJELI