PODIJELI

23. 6. 1910.
Prvi let zrakoplovom u Hrvatskoj

Pilot Dragutin Novak izveo je u Zagrebu prvi let zrakoplovom konstruktora Penkale. Eduard Slavoljub Penkala diplomirao je kemiju u Dresdenu 1898., a 1900. preselio se u Zagreb, gdje je 1904. imenovan kraljevskim tehničkim nadzornikom. Izumio je 80-ak primjenljivih izuma (termos-boca, termofor, rotirajuća četkica za zube, automatska olovka, naliv-pero s čvrstom tintom, anodne baterije, lijek protiv reume, prašak za pranje rublja, tlakomjer ili manometar, dinamometar, vagonske kočnice, materijale za izradbu gramofonskih ploča, džepnu baterijsku lampu…). Izgradio je hangar za zrakoplove na vojnom vježbalištu između Selske ceste i potoka Črnomerec i otvorio prvu zračnu luku u Hrvatskoj.

25. 6. 1991.
Sabor proglasio samostalnost RH

Hrvatski je sabor usvojio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Neovisnost je proglasila i Slovenija. Od 2001. ovaj se datum obilježava kao Dan državnosti u RH. Do 2001. godine obilježavao se 30. svibnja, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine. Danas se taj datum obilježava kao Dan Hrvatskoga sabora.

26. 6. 1989.
Jugoslaviji zlato na EP u Zagrebu

U finalu košarkaškog prvenstva Europe, koje se odigralo pred 10 000 gledatelja u Domu sportova u Zagrebu, Jugoslavija je svladala Grčku s 98 : 77. Najbolji strijelci bili su Petrović (28) i Galis (30). u idealnoj petorci prvenstva uz njih dvojicu bili su i Rađa, Paspalj i Ostrowski. Zlatnu su medalju osvojili još i Radulović, Čutura, Kukoč, Zdovc, Radović, Vranković, Divac, Danilović i Primorac.

28. 6. 1914.
Sarajevski atentat

Pripadnik Mlade Bosne Gavrilo Princip ubio je austro-ugarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju Chotkovu. Sarajevski atentat poslužio je kao povod za izbijanje Prvoga svjetskog rata. Prijestolonasljednik je zagovarao reformu dvojne Austro-Ugarske u trojnu Austrijsko-Mađarsko-Slavensku Uniju. Ta ideja odbojna je mađarskim političarima koji bi izgubili izlazak na more, ali je bila odbojna i Kraljevini Srbiji. Osnovnu ulogu u atentatu odigrat će tajna srpska organizacija Crna ruka. Prvi je atentator bio Nedeljko Čabrinović koji je bacio bombu na povorku, ali je prijestolonasljednik bombu odgurnuo s krova. Neobičnim spletom slučajnosti nadvojvodin auto je u trenutku prošao pokraj Principa koji je potegao revolver.

29. 6. 2003.
Milijunašica Mira Bičanić

Hrvatska radiotelevizija emitirala je emisiju kviza “Tko želi biti milijunaš” u kojoj je 31-godišnja Mira Bićanić, profesorica hrvatskog jezika iz Virovitice osvojila milijun kuna. Na milijunaško pitanje “Koja je TV voditeljica 2001. istrčala Pariški maraton” Mira je točno odgovorila da je riječ o Sandri Antolić. Ponuđeni su i Mirjana Hrga, Mirna Zidarić i Ines Preindl. Iskoristila je jedini preostali džoker – publiku. Za točan odgovor opredijelilo se 54 posto gledatelja u studiju. Mira Bičanić danas radi u zagrebačkoj Pravoslavnoj gimnaziji “Kantakuzina Katarina Branković” kao profesorica hrvatskog jezika.

PODIJELI