PODIJELI

-Moj savršeni odmor izgleda tako da me nitko ne davi pa mogu raditi što hoću i spavati dokle god hoću. Tu i tamo čak mi se i ostvari-rekao je Davor Gobac za naš tjednik.

Jedan od najspecifičnijih frontmena koji je s grupom Psihomodo pop obilježio više od trideset godina glazbene scene u Hrvatskoj, doista je poseban. Njegov životni stil razlikuje se od većine nas, a prije svega on je veoma opuštena osoba. Davor Gobac od malih nogu bavi se pjevanjem počevši svoju karijeru s trinaest godina u grupi Klinska Pomora. No, osim pjevanja, od rane mladosti pa sve do danas bavi se i slikanjem. Ipak je on jedna umjetnička duša.

Psihomodo pop jedna je od najstarijih hrvatskih grupa. Koja je tajna uspjeha nakon svih ovih godina?

Tajna uspjeha leži u tome što volimo svirati. Zapravo, ne znamo ništa drugo raditi pa nam to najbolje ide. To je jedina i najbitnija tajna.

Davor Gobac je frontmen grupe Psihomodo pop više od 30 godina. Je li vam ikada dosadilo toliko dugo pjevati za istu glazbenu grupu? Vidite li se i dalje u njoj?

Svi mi u bendu zajedno smo još od srednje škole. Otišli su Neven Kepeski i Branko Banjeglav, a Šparka (Smiljan Paradiš) i Tigi (Tigran Kalebota) od početka su sa mnom. To je naš bend i nikad nam nije bio, a neće ni postati dosadan. Ipak je to nešto što smo zajedno gradili. Vidim svoju budućnost u Psihomodo popu još dugo dugo godina.

Novom pjesmom ”Sve će biti u redu” oduševili ste publiku, a uskoro će izaći i novi studijski album. Koliko ste dugo radili na njemu? Jeste li i privatno pozitivna osoba?

Radimo još uvijek na novom studijskom albumu. Napravili smo dosta demoa; sada izbacujemo singl po singl pa ćemo u jednom trenutku izdati i cijelu plejku. A to dal’ sam ja pozitivna osoba – vjerujem da jesam, samo to morate pitati druge.

Koja vam je najdraža pjesma grupe Psihomodo pop? Gdje pronalazite inspiraciju za pisanje pjesama?

Najdražu pjesmu nemam. Ajmo reći da je momentalno to ”Sve će biti u redu” zato što nam je to posljednji singl. Inspiraciju za pisanje pjesama pronalazim u svemu – u svakodnevnim stvarima, izmišljenim stvarima. Kako koji put.

Možete li zamisliti da pjevate neki drugi glazbeni žanr osim punka? U kojoj vrsti glazbe se nikada ne biste mogli vidjeti?

Pa, mogu se zamisliti da sviram nešto drugo osim punka. Osim toga, Psihomodo pop ne svira samo punk. Moglo bi se reći da sviramo više stilova – imamo osim punk-pjesama i blues-pjesme, pa čak i soul-pjesme. Ne bih se mogao vidjeti u nekakvim komercijalnim oblicima glazbe, ni u turbofolku. To stvarno nije moj pogled na svijet.

Strastveni ste ljubitelj slikanja. Kada ste otkrili da ste talentirani za tu vrstu likovne umjetnosti? Koji vam je najčešći motiv na slikama?

Nisam pratio kada se to točno dogodilo, ali crtam od malena. Najprije sam crtao po papirima, koje sam zatim spremao u neke mape. Motivi su dosta raznoliki – više pop-artistički: kante za smeće, auti, frižideri.

Vaš glazbeni ukus na početku karijere i danas? Jeste li i dalje ostali vjerni nekim pjevačima/pjevačicama/bendovima?

Glazbeni ukus tijekom karijere nije se mnogo promijenio. Možda se prije proširio. Slušao sam malo više bluesa, možda reggaea koje sam manje slušao u mladosti. Ali, mislim da je sastav ostao isti.

Kako bi izgledao vaš savršen odmor i hoće li ga biti ovo ljeto?
Moj savršeni odmor izgleda tako da me nitko ne davi pa mogu raditi što hoću i spavati dokle god hoću. Tu i tamo čak mi se i ostvari.

1. Kako zamišljate svoj koncert iz snova? Da ga možete održati u bilo kojem gradu na svijetu, koji bi to grad bio?

Moj koncert iz snova izgleda isto onako kako mi sviramo ovih trideset i nešto godina, samo s malo boljom opremom i da je ta oprema naša. A grad je New York… koji drugi.

2. Da možete, koje biste si umjetničko ime nadjenuli?

Davor Gobac za popizdit pametni.

 

PODIJELI