PODIJELI

Nekada su “NAME” (robne kuće) bili sami centar svijeta za mnoge građane, a danas su se ugasile i nestale bez traga. Ona na Kvatriću i dama u Ilici još su jedine preostale, šireći tradiciju koju baštinimo još od starih bečkih trgovaca.

Kako samo nedostaju ove velike robne kuće u kojoj se kupovalo baš sve….od igle do lokomotive. No ako se vratimo u prošlost otkrivamo vrlo zanimljive činjenice njezinih začetaka.

Prapočeci NAME

Prapočeci “NAME” su vezani, u vrijeme Austro-Ugarske, uz dolazak Carla Kastnera i Hermana Öhlera u Zagreb, bečkih trgovaca češkog i židovskog podrijetla.

Davorko Ruff‎/Zagreb – Kakav je bio nekada (SLIKE, VIDEO)

Oni su se 1879. godine zanimali za otvaranje trgovačke kuće u Zagrebu. pošto su bili zainteresirani za širenje poslovanja nakon što su već posjedovali veliku trgovačku kuću u Beču. 19. studenoga 1881. u Ilici 52. je otvorena “Trgovina lakatne i manufakturne robe Kastner i Öhler”.

Želeći u novo stoljeće ući s ljepšom i funkcionalnom trgovinom Kastner i Öhler početkom 1900. godine od Gradskog poglavarstva traže dopuštenje da urede izloge u kućnoj veži, u kojima će propagirati robu koju prodaju u trgovini. Uz odobrenje Gradskog poglavarstva, izlog se postavlja iste godine. Godina 1906. je godina u kojoj “Kastner i Öhler” posluje u cijelom prizemlju hotela “K’ caru austrijanskom”. Samo godinu dana kasnije, 1907. Zagreb dobiva električnu rasvjetu što je omogućilo osvjetljavanje izloga “Kastnera i Öhlera” koji je u međuvremenu postao jednom od najpopularnijih gradskih adresa i magnetom koji privlači kupce svih ukusa i uzrasta.

Godine 1928. “Kastner i Öhler” dobivaju građevinsku dozvolu za nadogradnju trećeg i četvrtog kata na svojoj iličkoj zgradi te cjelovitu promjenu pročelja zgrade što će biti najopsežnija adaptacija dotad na nekadašnjem hotelu “K’ caru austrijanskom”, a takva će biti do kupnje susjednog “Grand hotela”, u Ilici 6 1937. godine i nove adaptacije izloga po cijeloj fronti iličkog pročelja.

Nakon 2. svjetskog rata

Za vrijeme rata na policama “Kastnera i Öhlera” smanjuje se ponuda robe. Nova vlast Nezavisne Države Hrvatske 1942. godine unosi vlasničke promjene u “Kastner i Öhler”: razvlašćuje Franju Öhlera, velikog protivnika fašizma, te ujedno zabranjuje otuđenje imovine što je ovu uglednu tvrtku očuvalo za vrijeme rata. U vrtlogu stvaranja narodnog vlasništva nakon Drugog svjetskog rata bez svoje su trgovine ostali i Kastner i Grgić – nasljednik Öhlera.

Bilo je to početak stvaranja nove kuće. Trgovinska radna organizacija “Narodni magazin” osnovana je odmah nakon rata, a robna kuća u Ilici otvorena je 6.12.1945. godine. Tada je “Narodni magazin” imao 17 podružnica u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Karlovcu.

Maja Frluzec‎/Zagreb – Kakav je bio nekada (SLIKE, VIDEO)

Do godine 1970. otvoreno je čak devet robnih kuća, a s izgradnjom novih i proširivanjem starih se nastavilo: izgrađena je velika robna kuća Remiza, rekonstruirana je robna kuća Kustošija i dovršen golemi skladišni objekt na Žitnjaku. Od 1976. do 1980. godine izgrađene su još četiri robne kuće. Nama se time pretvara u vodeći trgovački lanac na ovim prostorima.

Marko Molan/‎Zagreb – Kakav je bio nekada (SLIKE, VIDEO)

Da su NAME totalno “IN” bile nekada, ali i danas pokazuju komentari članova grupe “Zakaj volim Zagreb”:

“Sve šoping centre u Zagrebu dala bih za NAMU kakva je nekad bila. Ponosne gospođe i gospodične prodavačice nosile su lijepe kostime sašivene u hrvatskoj tekstilnoj industriji, mislim da su bili bordo boje. To su bila vremena kad nisu strepile za plaću i radni odnos”, komentirala je Nevenka.

“Voljela sam sa mamom ići u NAMU to mi je bio užitak”, prisjeća se Dragica.

NAMA na Ilici, ili kako je Zagrepčani zovu “vječna dama” i dalje privlači Zagrepčane, iako, doduše, u puno manjem broju nego prije, no vjerojatno su rijetki oni koji se s guštom ne prošeću kroz ovu robnu kuću prije kave u Tkalči.

 

 

PODIJELI