PODIJELI

Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) domaćin je međunarodne putujuće izložbe “Miranda – holokaust Roma” koja će biti otvorena u četvrtak navečer u velikom predvorju NSK.

Tijekom cijeloga ljeta senzibilizirat će posjetitelje da i oni potiču međukulturalni dijalog i na primjeru holokausta Roma obnove podučavanje o europskoj povijesti.

Izložba se zagrebačkoj publici predstavlja u organizaciji finske Kreativne udruge za umjetnost i kulturu DROM i NSK-a, a početak njezine međunarodne turneje ujedno je i početak međunarodnoga putujućeg projekta “Kroz Mirandine oči 2017.–2018.” u sklopu kojega se izložba i organizira. Za ostvarenje toga projekta DROM je dobio novac iz EU programa Europa za građane te iz švedskoga i norveškoga kulturnog fonda.

Potankosti o izložbi uoči njezina otvorenja u srijedu su na konferenciji za novinare iznijeli: autor izložbe – jedan od najpoznatijih romskih književnika u svijetu i predsjednik udruge DROM Veijo Baltzar, izvršna direktorica udruge DROM Aino Sederholm i glavna ravnateljica NSK dr. Tatijana Petrić.

Neispričana priča o holokaustu Roma, Miranda je romska Ana Frank

-Izložba je neispričana priča o tihom genocidu Roma za vrijeme Drugoga svjetskog rata – istaknula je Tatijana Petrić. Podsjetila je da je izložba svoj put počela još 2012. u Finskoj i do ove godine putovala je domovinom njezina autora. Međunarodna inačica izložbe otvorena je pak 15. veljače ove godine u finskome Kulturnom centru Espoo, a njezina međunarodna turneja službeno je počela 11. svibnja 2017. u estonskome Muzeju okupacije u Talinu te 15. svibnja u latvijskome Muzeju geta u Rigi.

Izložbu je u Talinu otvorio potpredsjednik estonskoga parlamenta Enn Eesmaa, a u Rigi njezin gradonačelnik Nils Ushakovs što, napomenula je glavna ravnateljica NSK, dodatno ukazuje na njezinu važnost. S tim u vezi, dodala je, kako je tijekom turneje po Finskoj izložbu razgledalo oko milijun posjetitelja, a ta turneja uključila je i njezin postav u Nacionalnome muzeju Finske od 2013. do 2014. godine.

Projekt je privukao veliku pozornost djelomično i zbog činjenice što su, objasnila je Petrić, prvi put sami Romi autori izložbe o holokaustu nad Romima sagledan očima Mirande za koju se može reći da je romska Ana Frank.

Izložba će obići 19 država i bit će postavljena u ustanovama različitih profila. Osim Finske, Estonije, Latvije i Hrvatske, izložbu će tako, tijekom 2017. i 2018. ugostiti Albanija, Argentina, Belgija, Češka, Danska, Francuska, Island, Mađarska, Norveška, Njemačka, Rumunjska, Rusija, Slovačka, Švedska, Ukrajina te Velika Britanija.

Europa je uvijek bila multikulturalna, ali je i uvijek marginalizira manjine

Autor izložbe, koji predaje na dramskoj akademiji u Helsinkiju, rekao je kako je Europa uvijek bila multikulturalna, ali to nije uključila u obrazovanje, pa je tako dar koji imaju manjine većini uglavnom nevidljiv. Istodobno, ustvrdio je Baltzar, koji za sebe kaže da nije Rom već Ciganin, Europa je uvijek marginalizirala manjine i asimilirala ih, iako nigdje ne postoji zakon o asimiliaciji. Baltzar je uvjeren da manjine trebaju znati same sebi pomoći, a na tome tragu je i međunarodni projekt “Kroz Mirandine oči”.

Uz napomenu kako cijeli život radi s mladima, istaknuo je kako se mladi nose s brojnim i teškim problemima identiteta jer je društvo sve više materijalističko i sve manje duhovno, a učitelji nespremni da mladima otvoreno kažu da na neka pitanja ne znaju odgovoriti i da mlade poučavaju “srcem”, a ne samo knjiški.

Za Baltzara najvažnije je da svaka osoba upozna sebe, prihvati se i tako stupi u odnos s isto tako osvješetenom osobom. Jer, ustvrdio je, nije važno prihvaća li vas itko, važno je da vi sebe prihvaćate i da se ostvarite kao ljudi. Posvjedočio je kako mu se sviđaju Zagreb i Hrvatska te da, kao Ciganin kozmopolit, razmišlja i o tomu da neko vrijeme i živi u Hrvatskoj.

Pokrovitelj izložbe je Hrvatski sabor, a potporu njezinu održavanju dali su i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te veleposlanstvo Republike Finske.

Izložba će u NSK biti otvorena do kraja kolovoza, a svoj će vrhunac doživjeti u proljeće 2018. kada će biti postavljena u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

(Hina)

PODIJELI