PODIJELI

Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) u utorak je predana kaznena prijava 62 malih dioničara društva Sljeme koji su imali 14 posto vlasništva, protiv šestorice koju smatraju odgovornima za gašenje mesne industrije 2005. godine.

Prvoosumnjičeni je gradonačelnik Milan Bandić jer je iste godine iz gradskog proračuna isplatio 35,7 milijuna kuna za plaće i otpremnine radnika, iako Grad Zagreb nije bio vlasnik Sljemena, prenosi Hina u cijelosti tekst iz našeg tjednika Zagrebački list.

Milan Bandić je tada, u suradnji s najvećim pojedinačnim dioničarom Sljemena, Finagrom d.o.o., koje je držalo 73 posto vlasništva Sljemena, dogovorno zaustavio stečaj pokrenut u lipnju 2005., zbog čega brojna imovina mesne industrije, uključujući nekretnine, 400 tona zaliha mesa, kao i skupa mehanizacija za preradu sirovina nije popisana pa nije poznato gdje je završila.

U opsežnoj kaznenoj prijavi detaljno je pojašnjeno kako je uništena mesna industrija osnovana davne 1879. godine te kako se Grad Zagreb 2006. upisao kao vlasnik brojnih nekretnina – tvornice s prima postrojenjima, devet zgrada, tri silosa, trafostanice, livade i kuće u Kelekovoj ulici u Sesvetama, 26 hektara zemljišta u Oborovu, diskonta Sljeme u Alfirevićevoj ulici i vodocrpilišta u Ivanjoj Reci – prebijanjem dugova za komunalije, ali i da je izdao trasirane mjenice da bi namirio obveze za nekretnine čija je procijenjena vrijednost bila 186 milijuna kuna. Tko je kupio mjenice, do danas nije poznato.

Ukupno je iz gradskoj proračuna za Sljeme isplaćeno 117,4 milijuna kuna, no mali dioničari kao ni država, odnosno Agencija za upravljanje državnom imovinom koja je bila vlasnik 12 posto vlasništva Sljemena, nisu dobili ništa.

Sporan kupoprodajni ugovor

– Potvrđujem da su radnici Sljemena, manjinski dioničari, podnijeli kaznenu prijavu USKOK-u protiv šestero osumnjičenih za koje su u dosadašnjem istraživanju utvrdili da postoji osnovana sumnja da su zlorabili svoj položaj i ovlasti kako bi umanjili imovinu društva Sljeme. Ovaj postupak je od izuzetnog interesa, ne samo za dioničare i bivše radnike Sljemena d.d., nego i za sve građane grada Zagreba kojima pripadaju prava na proračunska sredstva Grada, a koja su utrošena u predmetnom postupku bez ikakva pozitivnog učinka za radnike Sljemena. Društvo Sljeme d.d. ostalo je bez vrijedne imovine, konačno, stečaj uopće nije spriječen, samo je na neko vrijeme zaustavljen, no u međuvremenu je došlo do otuđenja znatnih količina zaliha mesa te skupe i brojne mehanizacije, kao i izuzetno vrijednih nekretnina na atraktivnim lokacijama.

Radnici Sljemena nisu uspjeli doći do informacije tko je uplatio novac na ime trasiranih mjenica Grada Zagreba, a što tek treba utvrditi. Radnici Sljemena očekuju zaštitu svoje države te očekuju da će tijela mjerodavna za provođenje kaznenog progona ozbiljno poraditi na ovom slučaju – rekla je odvjetnica malih dioničara Ljiljana Maravić-Pirš.

U cijelom slučaju sporan je i jedan od tri kupoprodajna ugovora sklopljena između Sljemena i Grada Zagreba. Treći i ujedno najskuplji ugovor, na iznos od 76 milijuna kuna, ništavan je jer je Sljeme d.d. tri dana prije sklapanja ugovora promijenilo ime u Rabus d.d. No, na kupoprodajnom ugovoru prodavatelj je Sljeme, a ne Rabus. Daljnjom istragom trebalo bi utvrditi na čije je račune uplaćen gradski novac, ali i kako je većinskim vlasnikom Sljemenova diskonta u Alfirevićevoj ulici postalo društvo Rytec, čija je vlasnica bila Ines Krmpot, supruga Slobodana Ljubičića – tada direktora Gradskog stambeno-komunalnog gospodarstva – u čiju je riznicu na kraju prebačena imovina nekadašnje mesne industrije Sljeme. Sljemenov diskont društvo Rytec prodao je društvu Grokomp koji je poslije zamjenom nekretnine s Gradom Zagrebom došao u posjed terena na raskrižju Heinzelove i Ulice grada Vukovara gdje je sagrađen Super Konzum.

Ostali osumnjičenici

Zanimljiv je i odnos najvećeg dioničara Finagre prema gradskim čelnicima kojima su dopustili da se Grad upiše kao vlasnik Sljemenovih nekretnina i prije nego što je uplaćen cjelokupan iznos ugovorene kupoprodajne cijene nekretnina iz posljednjeg kupoprodajnog ugovora vrijednog 76 milijuna kuna.

Daljnjom istragom trebalo bi utvrditi i za koji iznos i na čiji račun je uplaćen iznos za brand Sljeme koji je prodan društvu Agrokor d.d.

Osim Milana Bandića, ostali osumnjičenici su Davorin Lovrić, član društva Finagre, Ivan Trgo, član društva Finagra te član Nadzornog odbora Sljeme d.d., (Rabus d.d.), Mladen Mavriček, predsjednik NO-a Sljeme d.d. (Rabus d.d.), Zlatko Radić, član NO-a Sljeme d.d. (Rabus d.d.), Josip Segin, predsjednik NO-a Sljeme d.d. (Rabus d.d.) čiji potpisi stoje na svim kupoprodajnim ugovorima sklopljenima s Gradom Zagrebom.

U kaznenoj prijavi kao osumnjičenici navode se i nepoznate osobe za koje se očekuje da će daljnjom istragom biti utvrđeni kao supočinitelji predmetnog, a moguće i još nekih kaznenih djela.

Bit će zanimljivo pratiti daljnji tijek razvoja ove dugotrajne i mukotrpne priče radnika Sljemena d.d.

Ostale zanimljive tekstove čitajte u najnovijem broju našeg tjednika Zagrebački List!

PODIJELI