PODIJELI

Policijski službenici Službe općeg kriminaliteta PU zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad trojicom muškaraca starih 44,43 i 35 godina zbog osnova sumnje da su počinili više kaznenih djela razbojništava i nedozvoljene uporabe tuđe pokretne stvari.

Policijska uprava zagrebačka je izvijestila kako su osumnjičenici 12. studenog 2016. počinili razbojništvo u trgovini u Zagrebu, Radnički dol, nakon čega su ih je Interventna jedinica PUZ-a odmah uhitila.

Pretragom stana ili drugih prostorija osumnjičenih pronađeno je više komada oružja i streljiva te ključ za otključavanje vozila, a temeljem naloga Županijskog suda u Osijeku pretražen je stan i druge prostorije koje je koristio 35-godišnjak te je pronađeno više komada raznog automatskog oružja, pištolji, policijske službene značke, elektrošoker, predmeti za maskiranja i dr., a koje su osumnjičeni koristili tijekom počinjenja kaznenih djela.

PUZ

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, zbog osnova sumnje da su počinili razbojništvo i nedozvoljenu uporabu tuđe pokretne stvari, policijski službenici su 43-godišnjaka predali pritvorskom nadzorniku, osumnjičeni 44-godišnjak i 36-godišnjak su vraćeni u zatvor u Lepoglavi gdje služe zatvorsku kaznu, a posebno izvješće su dostavili nadležnom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Daljnjim višemjesečnim kriminalističkim istraživanjem i analizom počinjenih kaznenih djela policijski službenici Službe općeg kriminaliteta PU zagrebačke utvrdili su osnovane sumnje da trojica razbojnika počinila još pet razbojništava i tri  nedozvoljene uporabe tuđe pokretne stvari.

Naime, sumnja se da su tri razbojništva počinili u poslovnicama iste tvrtke iz Zagreba i to 14. siječnja, 1. veljače i 12 veljače 2016., na području Medveščaka i Novog Zagreba, na način da su prethodno otuđivali automobile marke Fiat Uno (dva na području Črnomerca i jedan u Maksimiru) te s tim automobilima dolazili do mjesta počinjenja razbojništava, nakon čega bi se njima odvezli i ostavljali ih na  parkiralištima. Kriminalističkim istraživanjem također je utvrđena osnovana sumnja da su počinili razbojništva u noćnim satima 11. listopada 2014. u Zaprešiću u kući, gdje su prethodno provalili i 11. srpnja 2015. u Novom Zagrebu u stanu, gdje su se lažno  predstavili kao policijski službenici. Osumnjičeni su oštećene vezali i prijetili im pištoljem i elektrošokerom, a potom im otuđivali novac i druge vrijednosti (nakit, satovi i dr.).

PUZ

U vrijeme počinjenja razbojništava 44-godišnjak se nalazio na izdržavanju kazne zatvora u Lepoglavi, gdje se i trenutno nalazi te je u to vrijeme svaki mjesec dobivao zatvorske pogodnosti izlaska u mjesto prebivališta u trajanju 3 dana, a ponekad i duže, kojom prilikom je planirao i s ostalim osobama sudjelovao u počinjenju kaznenih djela razbojništava. Osumnjičeni su tijekom razbojništava bili maskirani kapama s prorezima za oči, šilt kapama, šalom preko lica, rukavicama, nosili bi pretežito tamniju odjeću, a oštećenima su prijetili pištoljem, automatskom puškom te automatskim pištoljem.

PUZ

Ukupna materijalna šteta iznosi oko 1.150.000 kuna.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja 44-godišnjak je vraćen u Zatvor u Lepoglavi, 35-godišnjak u Zatvor u Osijeku, a 43-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku, dok je posebno izvješće podnijeto Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici.

PODIJELI