PODIJELI

Zaprešić je ove godine bio domaćin obilježavanja Dana branitelja Zagrebačke županije.

27. lipnja Županijska skupština u ožujku 2013. godine proglasila je Danom hrvatskih branitelja Zagrebačke županije, jer je na ovaj datum 1991. godine na pokupsko ratište raspoređena 2. brigada Zbora narodne garde koja je tada počela djelovati na prvoj crti bojišnice uz rijeku Kupu.

To je ujedno i razlog što se, prije četiri godine, prvi Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije obilježavao upravo na pokupskom području. Od tada se svake godine obilježava u drugom gradu, kako bi se pokazalo zajedništvo i povezanost braniteljskih udruga s područja županije.

Ovom prigodom okupljeni su se prisjetili dana kada je sudbina naše domovine bila u rukama branitelja, koji su utkali dio sebe u temelje samostalne, demokratske, suverene i međunarodno priznate Republike Hrvatske.

Zahvalnost za sve što su učinili tijekom Domovinskog rata okupljenim braniteljima izrazili su izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, umirovljeni general bojnik Miljenko Filipović, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora, ujedno i gradonačelnik Grada Zaprešića Željko Turk, izaslanik Predsjednika Vlade te predstavnik Ministarstva branitelja, umirovljeni general Josip Lucić, izaslanik Ministarstva unutarnjih poslova Mladen Markač, predsjednik Zajednice udruga i članova hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Zagrebačke županije Stjepan Gudec, te župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Delegacije su položile vijence i zapalile svijeće kod spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata na Trgu žrtava fašizma. U crkvi sv. Ivana Krstitelja služena je sveta misa koju je predvodio velečasni Ivan Frkonja. Svoj dan branitelji su proveli u druženju na Trgu Ivana Pavla II., gdje su im se pridružili brojni građani.

PODIJELI