PODIJELI

Rudeš se polako priprema za nastup u prvom HNL-u. Kranjčevićeva je spremna ugostiti još jednog zagrebačkog prvoligaša.

Rudešani su se oprostili od pet igrača koji su svoju sreću odlučili potražiti na drugim travnjacima, redom, Andrej Kovačić, Perica Šare, Ivan Ljubičić, Mateo Topić i Matko Babić neće nastaviti igrati za NK Rudeš.

Od ove petorke povratak Matka Babića u Lokomotivu nakon isteka posudbe zasigurno je težak udarac za ambicije Rudeša, budući da su u Babiću imali kvalitetnog golgetera.

No Rudeš se i pojačava. I to poznatim licima HNL-a. Mario Brkljača, bivši igrač Zagreba i Hajduka, imenovan je novim sportskim direktorom Rudeša i njegov je zadatak pronaći igrače koji su spremni zaigrati za Rudeš. Inače, Brkljača je i skaut Alavesa, Rudešova ‘velikog brata’, za regiju Balkana.

– Već šest mjeseci radim kao skaut Alavesa i prijedlog je bio da se priključim Rudešu budući da poznajem hrvatski nogomet i gotovo sam cijelu karijeru proveo na našim travnjacima. Projekt ”Rudeš” otprilike je krenuo paralelno s mojim angažmanom kao skauta Alavesa i drago mi je da su Španjolci prepoznali jednu lijepu sportsku priču u predgrađu Zagreba. Ugovor o suradnji potpisan je na 10 godina, ja sam preuzeo ulogu sportskog direktora, ali ne smatram da me ta titula najbolje opisuje. Prvenstveno se smatram posrednikom između Alavesa i Zagreba i moj je glavni posao pronalaziti i profilirati igrače za Alaves, a posredno naravno i za NK Rudeš.

Kakvi su planovi i ciljevi Rudeša za ovu sezonu?

– Mi smo si za ovu sezonu zadali dva cilja, razvoj igrača i zadržavanje statusa prvoligaša. Razvoj igrača, dakako, ovdje je puno bitniji budući da je riječ o ”filtru” igrača koji bi mogli zaigrati za Alaves, ali i razvoju igrača koji bi se mogli prodati u druge klubove i na druga tržišta. Rudeš je, uostalom, i zamišljen kao jedan filtar na Balkanu za Alaves. Ono što je nužno jest da u ovoj sezoni napravimo jednu financijsku i organizacijsku stabilnost. Dosta je posla pred nama, tu se ne zavaravam, a tek smo na početku. Ovi igrači koji su trenutačno u momčadi Rudeša u prošloj su sezoni iznijeli rezultat plasmana u prvi HNL i drago nam je da je većina odlučila ostati s nama i u ovoj sezoni.

Sigurno je da imaju kvalitetu, međutim, prva liga ipak je prva liga s razlogom i morat ćemo još osnažiti ekipu prije početka prvenstva s pet do šest igrača. Prvenstveno tu mislim na poziciju napadača. No smatram da je to i većim klubovima u HNL-u glavna boljka. Ako pogledate četiri najbolje plasirana kluba u prošloj sezoni i sami možete zaključiti da ni Dinamo, Rijeka, Osijek i Hajduk nemaju hrvatskog napadača. To samo govori o nedostatku napadača u Hrvatskoj. Nama je u ovom trenutku teško naći napadača koji bi nam garantirao 10 – 15 golova u sezoni, a da igra u financijskim okvirima Rudeša koji su izrazito skromni. Mi smo za sada doveli Domagoja Muića i Marka Tešiju, a dogovorena je suradnja i sa Sandrom Ugrinom. Ovaj tjedan trebali bi nam doći i dva igrača iz Španjolske, jedan je lijevi bek, a drugi lijevo krilo. Moram naglasiti da pripreme Alavesa počinju otprilike kao i naše prvenstvo, tako da očekujemo još prinova iz Španjolske, ali kad prvenstvo već počne, dakle u 7. i 8. mjesecu. Mi smo bili svjesni toga od početka i računamo s tim. Moramo biti strpljivi i bez obzira na to što bolje startati u prvenstvu.

Ponavljam, Rudeš ima jedan od skromnijih proračuna, riječ je o nekih milijun eura ove sezone. Juniorski pogon još uvijek nema igrače koji bi mogli osnažiti ekipu u prvom HNL-u.

Tražite li pojačanja u hrvatskim nižim ligama?

– Apsolutno, ali teško je ukomponirati iskustvo, kvalitetu i financijske uvjete koje Rudeš može ponuditi. Mi možemo od Alavesa posuditi do šest igrača, imamo postojeći kadar i ta moguća pojačanja moraju se uistinu pokazati pojačanjima. Smatram da bi se ekipa mogla konačno formirati tek negdje 31. kolovoza kad je kraj prijelaznog roka, ali se nadamo da će se dotad već kristalizirati prvih 11. Ono što se nadamo jest da će igrači koje sad želimo, a koji su nam nedostupni u ovom trenutku, postati dostupni pred kraj prijelaznog roka. Zasad mogu reći da nam je zadnja linija solidno posložena, vezna linija ima kvalitetu, možda im nedostaje malo iskustva, a napad nam je u ovom trenutku rak-rana.

PODIJELI