PODIJELI

Prošlog vikenda na tribinama igrališta za bejzbol u Središću, unatoč pobjedama u Interligi protiv Vojvodine, nije vladala atmosfera zadovoljstva.

Mnogi su automatski pljeskali na dobre poteze momčadi Zagreba, ali razmišljali su o nedjelji, 2. srpnja, posljednjoj utakmici prvenstva Hrvatske prije ljetne stanke protiv karlovačke Olimpije.

Razlog su bile glasine koje su se pojavile uoči utakmice s Vojvodinom: od 1. kolovoza neće se igrati bejzbol u Središću, loptice se više neće udarati ni loviti nakon 32 godine, koliko se u tom zagrebačkom kvartu igra ovaj američki sport.

A razlog je bila najava početka gradnje American International School of Zagreb (učenici od 3 do 18 godina starosti) na prostoru gdje napadači pokušavaju udariti lopticu što dalje od protivnika, a obrambeni igrači žele što prije iz igre izbaciti udarače.

Pobojali su se bejzbolaši iz nekoliko zagrebačkih klubova da njihov sport ne bude izbačen iz Središća, da napadači više nikad neće gledati kako njihove loptice koje su udarili za home-run lete u smjeru Središća ili Zapruđa. Priča kako bi radovi počeli 1. kolovoza još je više šokantna jer sezona bejzbola ne traje jesen – proljeće, već se igra u istoj godini. A prva lopata zakopana u kolovozu sigurno bi značila da se ni ova sezona ne bi mogla završiti u Zagrebu.

Stariji igrači bejzbola nisu se brinuli zbog sebe, već zbog djece. Posljednjih godina Zagreb je postao jedno od središta Little League, natjecanja mladih igrača čije se međunarodno finale igra u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sve se više klinaca počelo baviti sportom, a neki su upozoravali kako će nepostojanje igrališta urušiti cijeli sustav od kojeg će se teško oporaviti. To bi značilo stagnaciju, možda i kraj za ovaj sport. Upozoravalo se na sudbinu Nogometnog kluba Maksimir koji je tek ovog proljeća, dvije i pol godine od početka preuređenja, dočekao da se završi teren na Oboju, a u međuvremenu su izgubili ogroman broj djece.

Priča o gradnji američke škole te o gradnji vrtića i osnovne škole za obične smrtnike na prostoru livade, južnije od igrališta za bejzbol, postoji već godinama i svi je pozdravljaju jer od obrazovnih ustanova Središće ima samo vrtić u nedovoljno adekvatnim prostorima, a u osnovnu školu odlazi se u druge kvartove.

Američka škola je u Zagrebu od 1966. godine, prvo na Zelengaju, a od 2000. godine nalazi se u Voćarskoj, u prostorima koje iznajmljuje od Katoličke Crkve. Pohađa je oko 240 djece, a udio hrvatskih državljana kreće se oko 30 posto. Prema Sporazumu između Vlade RH i Vlade Sjedinjenih Američkih Država škola je izuzeta od plaćanja bilo kakvih poreza i pristojbi, osim trošarina.
Škola se 2013. godine obratila Gradu Zagrebu s inicijativom za preseljenjem i gradnjom vlastita prostora, predloživši lokaciju u Središću. Prijedlog je usmjeren na osnivanje i prijenos prava građenja na zemljištu u vlasništvu i korisništvu Grada Zagreba, u svrhu izgradnje objekta škole.

Na period od 99 godina. Bez naplate. I prije ideje Američke međunarodne škole te vrtića i osnovne škole unutar hrvatskog školskog sustava zemljište u Središću bilo je zanimljivo, pogotovo investitorima, ljubiteljima visokih zgrada, koji su i ovaj dio Novog Zagreba htjeli ukrasiti megalomanskim projektima.

No čini se kako bi se u nedjelju protiv Olimpije mogla organizirati i neka proslava jer je prvi čovjek Grada dao izjavu, a kasnije i krenuo u akciju.

U emisiji na Radio Sljemenu u srijedu, 28. lipnja, Milan Bandić odgovorio je na pitanje jednog zabrinutog bejzbolaša:

– Nećete izaći s igrališta za bejzbol niti će ondje početi radovi dok se ne preseli igralište za bejzbol na Bundek.

I ne samo to, gradonačelnik je pokrenuo ljude u gradskom Uredu za obrazovanje, kulturu i šport i objasnio im da se što hitnije pronađe rješenje koje muči sve zagrebačke bejzbolske klubove jer tako nalaže i važeći Zakon o športu u kojem piše (čl. 68.) da investitor mora osigurati uvjete izgradnje zamjenske javne sportske građevine.

Uskoro će se sastati i predstavnici Grada i hrvatske zajednice za bejzbol, nakon čega bi odgovori na neka otvorena pitanja trebali smiriti one koji su se uznemirili zbog glasina.

A predviđeni zamjenski prostor je onaj istočno od jezera Bundek.
No taj dio Bundeka mogao bi postati upitan jer je već nekoliko udruga najavilo akcije ako će se zbog izgradnje uništiti mlada stabla kestena.

PODIJELI