PODIJELI

Hrvatsko hrvanje grčko-rimskim stilom na Svjetskom seniorskom prvenstvu, koje će se od 21. do 27. kolovoza održati u Parizu, predstavljat će četvorica boraca iz zagrebačkih klubova.

Iskusnim Ivanu Lizatoviću (Lokomotiva, do 59 kilograma), Danijelu Janečiću (Lika, do 66 kg) i Boži Starčeviću (Metalac, do 80 kg) po prvi put pridružio se i Ivan Huklek (do 85 kg) iz Sesveta.

Dvadesetogodišnjak, treći s prošlogodišnjeg juniorskog prvenstva Europe, ove je godine postao seniorskim prvakom Hrvatske, a svojim borbama zaslužio je i poziv u seniorsku reprezentaciju koja će put Pariza.

Hrvanjem se bavi 10 godina, krenuo je iz Brestja.

– Do hrvanja sam se bavio malo nogometom, a u godini kada sam počeo s hrvanjem, slomio sam ključnu kost na nogometu. Nakon oporavka prebacio sam se na hrvanje. Prvi trener bio mi je Slavko Benčec, dvije-tri godine trenirao me i Milan Pavelić, a posljednjih godina sa mnom je opet trener Benčec.

Jeste li se nadali pozivu u seniorsku reprezentaciju?

– Vjerujem kako sam poziv zaslužio nakon kvalitetnih nastupa na seniorskom prvenstvu Hrvatske i međunarodnim juniorskim natjecanjima. U prvoj seniorskoj sezoni ovo je velika stvar. Juniorska bronca prošle godine najveći mi je dosadašnji uspjeh.

Imate veliki broj natjecanja ove sezone. Hoćete li uspjeti izdržati?

– Nije jednostavno izdržati tri velika natjecanja u godini, treba izdržati podizanje i spuštanje forme, a treba ostati psihološki jak. Ovo mi je najteža sezona u karijeri, ali izabrao sam ovaj sport. Dok se moji vršnjaci odmaraju ljeti, naporno ću trenirati za Svjetsko prvenstvo. Iza mene je Europsko prvenstvo boraca do 23 godine, slijedi svjetsko seniorsko u kolovozu i onda u studenome svjetsko za hrvače do 23 godine starosti. Nakon bazičnih priprema u Gospiću slijedi jaki turnir u Poljskoj od 7. do 9. srpnja. Nakon toga ostajemo još deset dana u Poljskoj. Onda se malo odmaramo i slijede dva odlaska na pripreme u Mađarskoj.

Na EP-u niste ostvarili uspjeh koji ste očekivali.

– Završio sam kao dvanaesti. U prvoj borbi protivnik mi je bio svjetski prvak, ali kako je on u sljedećem kolu poražen od brončanog s Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, rano sam završio s natjecanjem.

U što se uzdate kada ulazite u borbu?

– Smatram da je tehnika moja prednost pred drugim borcima. Nedostaje mi snaga i izdržljivost kako bih bio blizu vrha. Najveći favoriti za osvajanje svjetskog zlata ove su godine Rus Davit Chakvetadze, olimpijski pobjednik i Mađar Viktor Lorincz. Borio sam se protiv Lorincza. Izgubio, ali dobro da sam se borio tako da znam što me očekuje. Kada sam rekao da mi nedostaje snage i izdržljivosti, mislio sam baš na borbu s njim. On se zatvori i samo te gura. Teško mu onda možeš nešto napraviti jer sve kontrolira.

Ove godine Huklek planira upisati Kineziološki fakultet, nakon karijere aktivnog sportaša koja bi mogla potrajati mnogo godina, želio bi ostati u hrvanju. Naglašava kako ima veliku pomoć obitelji, a jedan od članova s njim je i na treninzima.

– Pokušao je brat, ali je odustao nakon šest mjeseci. No bratić Filip Huklek krenuo je u ovaj sport kad i ja, on mi je glavni sparing-partner jer smo približno iste težine, jedino što se on natječe u težinskoj kategoriji iznad moje – završio je novi seniorski reprezentativac i odjurio na klupski trening koji mu je jedan od najdražih.

Danas je na rasporedu nogomet.

PODIJELI