PODIJELI

Na mladima svijet ostaje. Tako je i u sportu. Legende i ikone odu u mirovinu, a zamjenjuju ih neki novi klinci koji se nadaju da će postati kao njihovi uzori.

Nogometni talent kombiniran s mladošću u hrvatskom nogometu obično znači samo jedno, karta za inozemstvo i karijera u nekom od dobrostojećih europskih klubova. No, trendovi su tu da ih se mijenja. U posljednje vrijeme nogometne škole naših prvoligaša svoj pomladak već u ranoj dobi sve više i više vežu profesionalnim ugovorima.

Dinamo i Rijeka više ne prodaju svoje mlade talente u bescjenje i sve više se mladima pruža prilika da dokažu na travnjaku svoje kvalitete i postanu nosioci igre svojih klubova. Iako smo još daleko od toga da u našoj ligi zadržite najveće talente, ipak se ne odlazi toliko u inozemstvo u “osjetljivim” godinama.

Uostalom, i klubovima je u interesu da razviju mladog igrača pa onda krenu u prodaju jer su s takvim pristupom na dobitku svi, od igrača do kluba. Lijepa naša obiluje nogometnim talentom, u odnosu na broj stanovnika, a hrvatske nogometne škole izbacuju igrače za koje u redu čekaju skauti velikih i manjih europskih klubova.

Trofej Nogometaš, prije poznat kao Nogometni Oscar, svake se godine, već posljednjih pet godina, dodjeljuje najvećim talentima hrvatskih nogometnih travnjaka. I dok Luka Modrić uredno osvaja nagrade najboljeg nogometaša, strane klubove jedna nagrada ipak zanima više od drugih – trofej za najboljeg mladog igrača Prve HNL. Nogometna struka i te kako je svjesna da se novi Modrić, Mandžukić ili Subašić lako može razviti iz dobitnika te nagrade.

Uostalom, imena dosadašnjih dobitnika govore za sebe: Ante Rebić, Mario Pašalić, Marko Pjaca i Ante Ćorić.

Ove je godine nagrada za najboljeg mladog igrača Prve HNL pripala igraču Lokomotive, 19-godišnjem Lovri Majeru, koji je ujedno i najbolji asistent lige s 11 dodavanja za gol. Takav razvoj događaja nimalo ne treba iznenaditi nogometne zaljubljenike jer je Lokomotiva rasadnik mladih igrača i, uostalom, prošle je sezone imala najmlađu momčad Europa lige. Lovru Majera uhvatili smo na pripremama Lokomotive na mariborskom Pohorju, gdje se Lokomotiva priprema za iskorak u sljedećoj sezoni:
– Dobro je, zadovoljan sam prošlom sezonom – počinje skromni i samozatajni mladić, koji je za Lokomotivu u protekloj sezoni upisao 23 nastupa u HNL, uz 3 gola i već spomenutih 11 asistencija.

Gdje ste počeli nogometnu karijeru?

Rođen sam u Zagrebu, nogomet igram od svoje šeste godine, počeo sam u Akademiji Davora Šukera pa sam igrao u Kustošiji, nakon toga sam prešao u Dinamo, zatim u Dubravu pa Trnje, da bih završio u Lokomotivi. Drago mi je da su mi u Lokomotivi ove sezone pružili šansu u seniorskoj ekipi i nadam se da su i u klubu zadovoljni mojom igrom na terenu. Smatram da sam imao dosta dobru sezonu i stekao dosta iskustva za sljedeću.

Je li vas iznenadila nagrada za najboljeg mladog igrača Prve HNL?

S jedne strane, iznenadila me jer to je velika čast, ali ponavljam, imao sam dobru sezonu, odigrao sam dosta dobrih utakmica i drago mi je da moja igra nije ostala nezapažena. Ova nagrada samo mi je veliki motiv za još više rada i još ozbiljniji pristup na terenu.

Koja je vaša najveća nogometna vrlina, tko vam je nogometni uzor, koji omiljeni klub izvan Hrvatske i najveća konkurencija u vašem uzrastu?

Uvijek više volim podvaliti loptu nego zabiti gol i smatram da sam u tome dobar. Messi mi je uvijek bio drag, ali Modrić je ipak bliži mojoj poziciji na terenu, a kad je riječ o konkurenciji, ne gledam to na taj način, nego ih gledam kao dečke na kojima će klubovi jednoga dana bazirati svoju igru. Ako baš moram izdvojiti nekoga, onda bih izdvojio svog suigrača, Luku Ivanušeca te Nikolu Mora iz Dinama. A za strani klub, Barcelona i Arsenal igraju najljepši nogomet.

Osjećate li pritisak u sljedećoj sezoni, što očekujete od Lokomotive?

Ne osjećam pritisak, uživam u nogometu i nadam se da će Lokomotiva barem ponoviti uspjeh iz prošle sezone. Znam da ću sigurno dati sve od sebe i u novoj sezoni. Očekujem da će Lokomotiva i ove sezone igrati lijep, atraktivan nogomet, s mnogo dodavanja i lijepih akcija. Istina je da nam je otišlo nekoliko ponajboljih igrača, ali dosta dobrih igrača došlo je i smatram da se možemo ubaciti u veliku četvorku koja se stvorila.

PODIJELI