PODIJELI

U povodu obilježavanja međunarodnog Dana bez plastičnih vrećica, kako bi se ukazalo na rastući problem koje one uzrokuju, Zelena akcija (ZA) u ponedjeljak je upozorila da u Hrvatskoj svaki građanin prosječno potroši 400 vrećica godišnje i pozvala Vladu da provede mjere za rješavanje problema prekomjerne uporabe plastike i zbrinjavanja plastičnog otpada.

ZA je ispred Importanne centra na Trgu Ante Starčevića u ponedjeljak postavila instalaciju s velikom platnenom vrećicom, te manjim platnenim vrećicama s pozivom za njihovu upotrebu, koje će naknadno podijeliti građanima upozoravajući ih pritom na negativan utjecaj plastičnih.

Marko Košak iz ZA upozorio je na poguban učinak koji vrećice imaju na okoliš, ljude i životinje te istaknuo da svaki Hrvat u prosjeku potroši 400 vrećica godišnje, a obveza prema EU je do 2025. godine taj broj smanjiti do deset puta. Na razini EU-a slična je potrošnja, dodao je i naglasio da su neke zemlje, primjerice Finska, smanjile potrošnju na 90 vrećica po stanovniku godišnje, a Irska je porezom upotrebu plastičnih vrećica smanjila za 90 posto.

“Vlada je tek ove godine, s dvije godine zakašnjenja, prenijela direktivu EU-a o smanjenju plastičnih vrećica, međutim na terenu se ništa nije promijenilo. Tražimo od Ministarstva zaštite okoliša da hitno počne provoditi mjere stimuliranja proizvodnje platnenih i destimuliranja plastičnih vrećica”, kazao je Košak. Proizvođače plastičnih vrećica pozvao je da prenamjene svoju proizvodnju, pojašnjavajući da je to trend i u svijetu.

Košak je naglasio da morske životinje i ptice plastične vrećice često zamijene za hranu i zbog toga ugibaju, a brojna istraživanja pokazuju da loše gospodarenje otpadom na kopnu, ima poguban učinak za vodene površine.

Pozvao je građane da, u svrhu smanjenja nastanka plastičnog otpada, višestruko iskoriste platnene ili papirnate vrećice. Kompostabilne vrećice Košak je predložio za zamjenu onih najtanjih za zamatanje namirnica, te je pojasnio kako se te vrećice ne proizvede od naftnih derivata.

Odgovarajući na pitanje rekao je da se direktive ne primjenjuju, kao što je primjerice naplata svih plastičnih vrećica. Kazao je kako su edukacija i osvještavanje najjači suradnici za smanjenje upotrebe plastičnih vrećica.

(Hina)

PODIJELI