PODIJELI

Protekli vikend bio je u znaku dva kotača. Ne, nije se radilo o nekakvoj motociklističkoj ili biciklističkoj utrci, već o petom izdanju Zagreb Internationala, turnira u bike-polu.

Bike-polo je sport koji je kod nas prilično nepoznat, iako ima stoljetnu tradiciju. Naime, 1891. ga je osmislio Irac Richard J. Mecredy. Iako se u početku igrao na travi, kao i pravi polo, od 1999. se igra na tvrdoj podlozi i tu dolazi do porasta popularnosti, koja doduše nije na razini one prije Drugog svjetskog rata. Danas se igra u 359 klubova širom svijeta, a u Hrvatskoj samo u klubu Bike Polo Zagreb, koji je ujedno i organizator turnira.

– Ove godine ima dosta timova iz Austrije. Susjedne zemlje su te koje nam najradije dođu, jer su nam bliske, pa zbog financija i putovanja to bude tako. Češka i Slovenija imaju dva tima, tu su još Mađari i Poljaci. Najdalji timovi ove godine su nam Belgijanci i Britanci – kaže Matija Brlek, iz Bike Polo Zagreba te dodaje kako naše boje brane dva tima.

Milan Dalmacija

Svi su pobjednici

Iako je turnir bio koncipiran tako da se prvog dana igralo po skupinama, a drugog se kroz eliminacijsku fazu stizalo do trofeja, organizatori ističu kako su svih 16 timova pobjednici. Ipak vrijedi spomenuti kako je prvo mjesto osvojio mješoviti tim Gazelle, sastavljen od igrača iz Austrije, Mađarske i Poljske, koji su u finalu pobijedili belgijski tim Tarte Tatin, dok je posljednju stubu na pobjedničkom postolju, zauzeo tim Alberto Bomba iz Austrije.

Najveći uspjeh naših timova je 5. mjesto tima pod nazivom Larvae, koji je bio sastavljen od igrača i igračica, što je sasvim uobičajeno u ovom sportu. Sport u kojem nema podjela trebao bi biti mamac za buduće igrače, no kod nas to još nije u potpunosti zaživjelo. No, to je jedan od razloga zašto ga igra Iva Radošević.

-Igram bike-polo već tri i pol godine. Krenula sam zbog ljubavi prema biciklu, a ono što me najviše privuklo jest da je to elegantan sport, gdje ima puno motorike i ne igra se na snagu. Prepun je trikova, od onih koji se izvode biciklom, do onih s palicom – ističe Iva, osvajačica drugog mjesta na ženskom turniru Hell’s Bells, održanom u Ženevi prošlog listopada.

Sama pravila igre su vrlo jednostavna, tako da malen interes još više čudi.

Milan Dalmacija

– Šest igrača je na terenu, koji je na tvrdoj podlozi, ograđen i idealnih dimenzija 40 puta 25 metara. Cilj igre je palicom zabiti gol protivničkom timu. U polu se priznaju golovi postignuti samo užom, okruglom stranom glave palice. Nakon zvuka zviždaljke, po jedan član iz svakog tima juri prema lopti, s ciljem osvajanja lopte za svoj tim. Tijekom cijele igre nije dopušteno stati nogom na pod, a ne smije se niti protivniku „ulijetati“ pod pravim kutom ili mu ući u putanju kretanja – kaže Matej Pašalić, kojeg nazivaju „ocem bike-pola u Hrvatskoj“.

Osim toga, ovo nije skup sport. Dovoljno je imati bicikl bez brzina, obične štitnike i kacigu, a palica se može izraditi od starih aluminijskih štapova i vodovodne cijevi.

Veliki planovi

Iako bike-polo nije registriran kao sport pri Hrvatskom olimpijskom odboru, radi se na njegovom populariziranju. Bike Polo Zagreb ima velike planove, što i ne čudi s obzirom na to da su uspješno organizirali već pet međunarodnih turnira zaredom, a na njihovu inicijativu su osnovani i bike-polo klubovi u Novom Sadu, Beogradu i Ljubljani (potonji se u međuvremenu rasformirao, op.a.).

-Imamo želju napraviti polo-demo turnire u Hrvatskoj. Ideja nam je da odemo u toliko gradova koliko godina se bavimo polom, a to je osam. Tu bi se okupili svi iz kluba, dogovorili se i napravili suradnju sa svim biciklističkim zajednicama, udrugama, bilo kim tko potiče tu kulturu. Došli bi u njihov grad i malo pokazali sport ljudima te ih informirali i angažirali, jer je to najbolji način da vide da ovo nije preteško i da je zabavno – ističe Brlek.

To je samo dio planova ove neprofitne udruge. Drugi dio planova ovisi o uređenju terena pored stadiona u Kranjčevićevoj, kojeg su dobili na raspolaganje. Taj teren nema mantinele, pa igrači treniraju na parkiralištu iza Nacionalne i sveučilišne knjižnice, a visoki rubnjaci im ‘glume’ mantinele.

Kad bi postojao uređen teren, mogla bi se osnovati škola bike-pola za djecu i odrasle, čime bi se svakako pridonijelo popularizaciji ovog sporta u nas te mogućem širenju izvan Zagreba. Dotad će se Bike Polo Zagreb oslanjati samo na organizaciju međunarodnih natjecanja, a naše ekipe će odlaziti u inozemstvo napraviti što bolje rezultate.

PODIJELI