PODIJELI

Dani vikenda uvečer. Ako već ne idete na kavu i ne ostajete kod kuće, zašto ne biste prošetali po Gornjem gradu u društvu vještica, coprnica i opsjednutih plemkinja?

Upravo to nude Gornjogradske coprnice, četiri dame koje žele prenijeti svoju ljubav prema mračnoj povijesti metropole na svoje sugrađane.

Okupile su se prije pet godina te otada čaraju, spravljaju razne napitke te pripovijedaju o tužnim sudbinama srednjovjekovnih žena osuđenih na smrt jer su smatrane vješticama, a zapravo su bile travarice, piljarice ili primalje. Jedna je to od najoriginalnijih tura u turističkoj ponudi metropole.

– Ideja coprnica dobro se uklapa u sliku Zagreba zato što je to jedno od poglavlja povijesti koje se često spominje samo u mračnim kategorijama. Najčešće se spominje da su te žene proganjali i mučili, a nitko ne priča njihovu stranu priče. Gornjogradske coprnice pokušavaju upravo to učiniti. Pokušavaju ispričati priču žena koje su bile progonjene kao vještice, ne iz perspektive njihovih progonitelja, nego iz perspektive onih koje su progonili – kaže Martina Findrik, jedna od coprnica i diplomirana povjesničarka koja je svoj rad odlučila posvetiti mračnoj strani povijesti.

Črna škola

Coprnice okupljaju grupe od tridesetak zainteresiranih na negdašnjem sastajalištu coprnica – Manduševcu. Zatim se kroz uličice Kaptola probijaju do katedrale, gdje priča Daniele Bajić Kovačić poprima sve zanimljivije detalje, poput onoga da se Črnom školom nazivalo sjemenište koje se nalazi tik do prvostolnice.

Na Opatovini pak oni koji se usuđuju šetati s coprnicama mogu saznati sve o spravljanju vještičjih napitaka od Kate Cankovice, a stubištima i uskim prolazima dolazi se i do Kamenitih vrata i Markova trga, za koje se također vežu zanimljive priče. Sve se, nakon prorokovanja proročice Sibile, završava u Mesničkoj, jedinom putu prema spravišću, odnosno mjestu gdje su vještice spaljivane. No, najvažnije je da cijela tura završava bez žrtava ili uroka.

– Ima dosta interakcije između glumaca i ljudi. Iako na početku budu malo suzdržani, prodrmamo ih šeširima i hamajlijama. Naši likovi uglavnom komuniciraju s njima, tako da reakcije budu veoma pozitivne – ističe Findrik.

Ne miruju ni za Advent

Iako se u početku čini jezovitom, tura s vremenom postaje zabavna, ovisno o tome koliko se publika opusti. Ponekad je čak moguće i našaliti se s coprnicama, a pozitivnoj atmosferi pridonosi i činjenica kako je danas pojam vještice zapravo sagledan kroz prizmu moćne i inteligentne žene, a ne osobe opsjednute vragom. Stoga Gornjogradske coprnice uglavnom privlače žene.

– Dva mišljenja su o tome. Ono što se tada događalo bilo je prestrašno, a ovo što mi sada dobivamo je prelijepo. Lijepo je što se i na taj način prikazuje povijest Zagreba – rekla je Dubravka Mihaliček, jedna od sudionica obilaska te dodala kako „svi mi imamo nešto vještičje u sebi“.

To su prepoznali Grad i Turistička zajednica koji se financiranjem projekta brinu da Gornjogradske coprnice i dalje lutaju ulicama Kaptola i Gradeca te na interaktivan način osvjetljavaju mračan i pomalo zaboravljen dio zagrebačke povijesti. Tako za 111 kuna svi zainteresirani mogu svakog petka, subote i nedjelje tijekom ljeta uroniti u mračne tajne Gornjega grada te dobiti hamajliju za sreću i recept s čarobnim napitkom koji rješava baš njihov problem, koji su otkrili proricanjem.

Coprnice će svoje moći usmjeriti i na stvaranje još nekoliko tura, a važno je znati da ne miruju čak ni za Advent.

 

PODIJELI