PODIJELI

Zagreb je u nedjelju bio domaćin najsnažnijim ljudima na svijetu. Naime, u hotelu Westin je održano natjecanje Svjetskog kupa u obaranju ruke pod nazivom ZG Strong 2017. Četvrti je put zaredom Zagreb domaćin ovakvom natjecanju, a odaziv sportaša je bio više nego dobar.

Nastupilo je 200 sportaša iz 20 zemalja svijeta. Među njima desetak svjetskih i europskih prvaka, što dovoljno govori o konkurenciji koja je vladala za obaračkim stolom, ali i o kvaliteti natjecanja. Kako bi samo natjecanje bilo što pravednije, natjecatelji su podijeljeni u više skupina: juniori i seniori, muškarci, žene i osobe s invaliditetom te muški seniori u težinskim kategorijama od 70, 78, 86 , 95 i 95+ kilograma.

Tisućljetne bitke

Iako su prvi zapisi o obaranju ruke stari više od 4000 godina, ovaj je sport svoju popularnost počeo stvarati tek prije pedesetak godina. Otada se sve više širi svijetom, a karta najboljih zemalja u obaranju ruke se iz godine u godinu mijenja.

-Svjetski savez je osnovan 1977. godine, broji oko 65 država članica. Europski savez je osnovan 1991., a hrvatski 2009. Danas brojimo 14 klubova i članovi smo Europskog i Svjetskog saveza od 2009. Od 2015. smo članovi Hrvatskog olimpijskog odbora. Po nomenklaturi smo dobili status sporta, što znači da su naši prvaci vrhunski sportaši treće kategorije i time ostvaruju određena prava na sportske stipendije i slično – rekao je Aleksandar Jakovac, predsjednik Hrvatskog saveza za obaranje ruke.

Milan Dalmacija

Stoga ne čudi što je među velesilama u obaranju ruke poput Bugarske, Kazahstana ili Azerbajdžana bilo i dosta domaćih natjecatelja. Svima je cilj bio isti – osvojiti glavnu nagradu.

-Naš najbolji rezultat je zlato u lijevoj i srebro u desnoj ruci do 70 kilograma Dražena Kogla. Osim toga, Viktorio Sović uzeo je broncu u jako teškoj kategoriji od 95 kilograma i time zavrijedio ulazak u Top 8, gdje je završio peti. U početničkoj kategoriji smo uzeli pet od mogućih šest medalja – izjavio je Jakovac.

Dijamant kao nagrada

Nagradni fond ZG Stronga je bio prilično izdašan. Ukupni fond za pobjednike kategorija u lijevoj i desnoj ruci je iznosio između 65 i 67 tisuća kuna. Osim toga, najboljih osam po kategorijama se borilo u velikom otvorenom finalu u lijevoj i desnoj ruci za pehar, ali i za dijamant, što je rijetka nagrada u svijetu sporta.

Najbliži osvajanju čak dvaju dijamanata bio je Bugarin Sasho Dimitrov Andreev, koji je u finalu lijeve ruke svladao Kydrygalija Ongarbayeva iz Kazahstana, no u finalu desne ruke je od njega bio bolji 50 kilograma teži Azerbajdžanac Mirtaleh Aslanov.

Milan Dalmacija

-Turnir je bio jako dobar, kao i organizacija. Finale je bilo teško, na kraju je na lijevoj ruci dobro završilo. Desna ruka je bila mnogo teža, jer je momak iz Azerbajdžana imao vrlo brz start i tako me pobijedio – rekao je osvajač dijamanta Sasho Dimitrov Andreev.

Iako se obaranje ruke smatra izrazito muškim sportom, ipak su dijamanti najbolji prijatelji žena. Zato je održano i finale u ženskoj konkurenciji, a blještavi kamen je odnijela Mađarka Brigitte Ivanfi, koja je bila bolja od deveterostruke svjetske i osmerostruke europske prvakinje, Lucije Debnarove iz Slovačke.

Ni snaga ni tehnika

Iako svi natjecatelji imaju zavidne proporcije ruku, snaga, kao ni tehnika, nisu odlučujući faktor uspjeha u ovom sportu. Ipak na kraju svatko svakome sportski i korektno stisne ruku na kraju meča.

-Ovdje morate jako trenirati i morate biti motivirani. Čak i nije bitno jeste li jaki i imate li dobru tehniku, jer je svaki meč psihološka igra. Ako su glava, ruka i tehnika uravnotežene, pobjeda je sigurna – odala je adute svog uspjeha Lucia Debnarova, višestruka prvakinja koja se ovim sportom bavi već više od 10 godina.

Milan Dalmacija

A adute uspjeha ZG Stronga sigurno ima i Hrvatski savez za obaranje ruke. Osim razbijanja stereotipa o obaranju ruke kao zabavi za tinejdžere željne dokazivanja ili najboljem načinu za dobivanje oklada u pivnici, Savez radi i na promociji sporta u školama, a i reprezentacija će u rujnu put Budimpešte na Europsko prvenstvo.

-Imamo 250 do 300 sportaša koji su u treningu u raznim klubovima u Hrvatskoj. Osim toga, nakon svakog natjecanja 20 do 25 posto početnika ostane u klubovima i aktivno trenira. U Europskom i svjetskom savezu gledamo kako što uspješnije raditi na unaprijeđenju sporta. Surađujemo s FISA-om i radimo veliki broj antidopinških kontrola na svim natjecanjima, tako da i na taj način gledamo na profesionalizaciju obaranja ruke – ističe Jakovac, koji je osim dužnosti u Hrvatskom savezu za obaranje ruke, potpredsjednik Europskog saveza.

O sve većoj popularizaciji, ali i svijesti o samom obaranju ruke kao sportu, govori i činjenica da obaranje ruke konkurira kao pokazni sport na Paraolimpijadi 2024. što je još jedan dokaz da ovo nije zabava za macho frajere, već je sport namijenjen svima.

PODIJELI