PODIJELI

Zagrebačka županija drugu je godinu zaredom dobitnica priznanja Instituta za javne financije za transparentnost županijskog proračuna.

Institut za javne financije u razdoblju od studenog 2016. godine do ožujka 2017. godine analizirao je i ocijenio transparentnost lokalnih proračuna kojim se obuhvaćene sve županije, gradovi i općine, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj.

Proračunsku transparentnost lokalnih jedinica Institut za javne financije mjerio je brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama, a to su u ovom ciklusu: godišnje izvršenje proračuna za 2015., polugodišnje izvršenje proračuna za 2016., prijedlog proračuna za 2017., izglasani proračun za 2017. i proračunski vodič za građane za 2017.

Željela se utvrditi količina i pravovremenost objave analiziranih proračunskih dokumenata na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica te kvaliteta tih stranica. Zagrebačka županija ostvarila je maksimalan broj bodova i time, uz još 13 županija, zaslužila spomenuto priznanje.

Kada se uspoređuju županije, gradovi i općine, upravo su županije ostvarile najveću prosječnu transparentnost što znači da su od mogućih pet u prosjeku objavile 4,6 proračunska dokumenta. Čak 14 županija objavilo je svih pet dokumenata, pet županija je objavilo četiri dokumenta, dok je samo jedna županija objavila dva dokumenta.

Prosječna transparentnost gradova je niža od županijske (prosjek 3,7), a samo 38 od 128 gradova objavilo je svih pet dokumenata.
Prosječna transparentnost općina i dalje zaostaje (2,8). Niti jedan dokument nije objavilo 40 općina, njih 50 je objavilo samo jedan dokument, ali za razliku od prethodnog ciklusa istraživanja – kad je samo 8 općina objavilo svih pet dokumenata, u ovom ciklusu istraživanja, 68 općina objavilo je svih pet dokumenata.

Kako bi utvrđeno stanje bilo što preglednije najširoj javnosti, rezultati istraživanja dostupni su i putem interaktivne karte koju je izradio Institut javnih financija, a koju možete istražiti ovdje.

PODIJELI