PODIJELI

Od danas do ponedjeljka u Zagrebu bi temperatura mogla prelaziti i 34 °C, a mogući su kratkotrajni pljuskovi i nevrijeme.

U zadnjem desetljeću povećan je porast temperatura koje utječe na zdravlje ljudi, posebno onih treće životne dobi. Zato je jako bitno da se u narednim danima zaštite od sunca i što manje vremena provodite vani od 10 do 17 sati, kada su temperature najviše.

Prostoriju u kojoj boravite preko dana rashladite na 32 °C, a noću nikako ispod 24 °C. Tijekom noći otvorite prozore i neka tako ostanu dok spavate, da vam se soba rashladi i prozrači. Za rashlađivanje koristite ventilatore klima uređaje.

Izbjegavajte naporan fizički rad i izlazak na sunce, a ako morate izlaziti svakako koristite zaštitne kreme s visokim UV faktorom. Jedite svježe voće, povrće, laganu hranu, više manjih obroka dnevno i iskoristite svaku priliku da se osvježite vodom.

Posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami, ako je netko koga Vi poznajete pod rizikom pomognite mu da dobije savjet i podršku. Starije osobe i bolesnike koji žive sami treba posjetiti barem jednom dnevno.

Ukoliko koristite lijekove držite ih na temperaturi ispod 25 stupnjeva, pijte dovoljno rashlađene tekućine, a ako treba zatražite i pomoć liječnika.

 

PODIJELI