PODIJELI

Izložba i katalog Koji je tvoj (z)broj? – Povijest računanja od abakusa do kalkulatora, autora prof. dr. sc. Borisa Halasza, daje povijesno-tehnološki pregled naprava i uređaja za računanje od davnina do sredine osamdesetih godina 20. stoljeća, kada je sve brži razvoj poluvodičke i informatičke industrije, potaknut razvojem kalkulatora, zapravo prešao granice računskih pomagala i ušao u područje računala opće namjene te počeo ulaziti u sve sfere svakodnevnog života, stubokom ga mijenjajući.

Iako, kronološki gledano, postoje preklapanja, pa u pojedinim razdobljima postoji više vrsta različitih računskih pomagala, sadržaj je organiziran u nekoliko dijelova:

– najstarija računska pomagala (abakus, računske tablice, geometrijska pomagala)
– otkriće logaritama, logaritamske tablice, logaritamska računala
– ostala analogna računala
– mehanička računska pomagala, mehanički računski strojevi na ručni i električni pogon
– elektronski kalkulatori (stolni, džepni, jednostavni, znanstveni, programibilni, grafički).

Poseban je naglasak na domaćoj proizvodnji, tj. proizvodnji na teritoriju bivše Jugoslavije, koja se odvijala najviše u Hrvatskoj, prije svega u Tvornici računskih strojeva Zagreb (TRS) i u tvornici Digitron u Bujama u Istri te u manjem opsegu u tvornici RIZ u Zagrebu. Predstavljeni su i proizvodi tvornica Ei iz Niša (Srbija) i UNIS Sarajevo (BiH).

Zadatak koji je potrebno izvršiti:

Napiši u komentare zašto si baš TI prava osoba kojoj trebamo pokloniti dvije ulaznice za izložbu ‘Koji je tvoj (z)broj?’

PODIJELI