PODIJELI

Institut za javne financije proveo je opsežno istraživanje o proračunskoj transparentnosti jedinica lokalne samouprave.

Grad Samobor u samom je vrhu kad je riječ o transparentnosti. Svjedoči tome i posljednje istraživanje Instituta za javne financije provedeno u svih 576 jedinica lokalne samouprave.

Samobor je prošle godine u istom istraživanju zaslužio tek osrednju ocjenu, dok je ove godine među 38 od ukupno 128 gradova koji su ocijenjeni najvećom ocjenom, odnosno peticom.

Doprinijelo je tome ponajviše izdavanje Proračunskog vodiča za građane, takozvanog Proračuna u malom, koji na jednostavan način educira građane o tome gdje i kako se troši gradski novac.

Proračunska transparentnost mjeri se brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim Internet stranicama županija, gradova i općina. Potrebno je bilo objaviti pet dokumenata; godišnje izvršenje proračuna za 2015., polugodišnje izvršenje proračuna za 2016., prijedlog proračuna za 2017., izglasani proračun za 2017. i proračunski vodič za građane za 2017.

Prosječna ocjena ove je godine 3,1, odnosno 4,6 u kategoriji županija, 3,7 u kategoriji gradova i 2,8 u kategorija općina.

Najtransparentnijim su se pokazale upravo najmanje i najsiromašnije jedinice, što ide u prilog tvrdnji kako razina transparentnosti uistinu nema veze sa financijama, ali ni veličinom.

PODIJELI