PODIJELI

Ima li išta bolje od čašice domaće rakije ili osvježavajućeg likera iz kućne radinosti?

Rakija je od davnina, osim kao obligatna jutarnja okrepa, slovila i kao lijek za mnoge tegobe. Mnogi su zasigurno od svojih djedova i baka čuli i neke dobre stare narodne izreke o rakiji i zdravlju. Liječi sve, bol u želucu, gripu, prehladu, ubija sve bakterije i viruse, a preporučuje se i za bolove u mišićima te za dezinfekciju rana.

U našem podneblju napoznatije rakije su šljivovica i loza. Šljivovica je dosta jaka, ima intenzivan miris koji podsjeća na čisti alkohol, a slovi kao izvrsna za trbuhobolju. Loza je pak od davnina najbolji lijek za zubobolju. Posebno su pak ljekovite razne travarice koje nastaju dodavanjem ljekovitog bilja rakiji. Boja im varira od žućkaste do zelenkaste, a ako vas bole leđa, preporučuje se masaža travaricom od pelina. Tu su, naravno, i slatke rakije s dodatkom voća.

Ako su vam rakije prejake, posegnite za čašicom dobrog likera. To slatko alkoholno piće često je obogaćeno okusom voća, trava, začina, bilja ili nekih drugih izvora okusa.

Riječ liker potječe od latinske riječi liquifacere koja znači “otopiti”, a pritom se misli na otapanje tvari koje daju bogat okus likeru.

Likeri se uvijek drže u lijepim ukrasnim bocama. Izumitelji likera bili su fratri, alkemičari i liječnici. U nedostatku lijekova, likeri su trebali pripomoći kod brojnih bolesti i u tu svrhu često su se koristile ljekovite trave. Recepture slavnih likera poput francuskih Benedectine i Chartreuse još su uvijek tajna za javnost.

Likeri često imaju romantičnu povijest, a kao i rakija, koristili su se za liječenje raznih bolesti. Orahovac se već stotinama godina u narodnoj medicini koristi kao prirodan lijek za štitnjaču i probavne tegobe. Recept za njegovu izradu može se naći i u samostanskim spisima, bilješkama starih travara te kronikama nekadašnjih gospodskih kuća jer je stoljećima služio kao univerzalni tonik za zdravu probavu.

I danas je mnogima prva pomoć kod želučanih smetnji te prirodni lijek protiv anemije i za jačanje krvi. Nedozreli plodovi oraha, s mekanom sredinom prirodno su bogatstvo vitamina C i joda, zbog čega su od davnina korišteni za razne pripravke koji pomažu štitnjači, osobito u slučaju oslabljenog rada – hipotireoze.

Liker od oraha jednako je djelotvoran i u ublažavanju probavnih smetnji, od proljeva, zatvora, žgaravice, nadutosti pa sve do grčeva i želučanih infekcija.

Popij rakije, bit će ti bolje

Bol u želucu: Pojeli ste težak i mastan obrok koji vam je uzrokovao bol u želucu? Prst-dva šljivovice, loze ili travarice odmah će ga umiriti.

Zubobolja: Gutljaj rakije držite desetak sekundi na bolnom zubu, promućkajte i zatim ispljunite. Ponovite još dva-tri puta uz mali razmak kako vam rakija ne bi previše nadražila zubno meso.
Grlobolja: Ako je grlobolja, tj. upala grla izazvana bakterijskom infekcijom, rakija s nekoliko kapi propolisa uspješno će dezinficirati grlo.

Menstrualni bolovi: Nekoliko gutljaja bilo koje slatke rakije po vlastitom ukusu može ublažiti grčeve i osjećaj mučnine u želucu koji često prati menstruaciju.

Bol u leđima: Malo rakije lagano umasirajte u bolna i ukočena leđa. Ponovite postupak nakon nekoliko sati.
Bolovi kod reumatskih bolesti: Među oboljelima od artritisa masaža rakijom često je sredstvo ublažavanja bolova u zglobovima.

Donosimo vam najpoznatiji, izvorni narodni recept za orahovac:

Sastojci:

12 mladih zelenih oraha
40 dkg smeđeg šećera (ili meda, po želji)
4 klinčića
1 limun, izrezan na ploške
1 litra domaće rakije

Priprema:

Orahe operite, ako su mali, zarežite ih, ako su veći, prerežite na polovice. Limun operite, izrežite na ploške. Orasima i limunu dodajte šećer (med), klinčić i domaću rakiju i dobro promiješajte, kako bi se šećer što bolje rastopio. Dobro zatvorite bocu i držite je na suncu 40 dana. Svaki dan je malo protresite, no nemojte otvarati. Nakon 40 dana, liker procijedite kroz gazu i prelijte u bocu te držite na tamnom i hladnom mjestu.

PODIJELI