PODIJELI

Aktivisti Zelene akcije u četvrtak su prosvjednim performansom ispred zagrebačke Gradske uprave pozvali gradsku vlast, predvođenu gradonačelnikom Milanom Bandićem, da hitno donese plan gospodarenja otpadom koji neće sadržavati skupu i štetnu spalionicu otpada već niz kvalitetnih mjera za odvajanje i recikliranje i pravednu naplatu po količini proizvedenog otpada.

Aktivistkinje i aktivisti Zelene akcije su pred zgradom zagrebačke Gradske uprave istaknuli veliki transparent na kojemu je pisalo: “Pod teretom spalionice, nikad do cilja”. U sklopu performansa “lik i djelo” zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića prikazali su u obliku puža koji za sobom, privezan lancem, vuče spalionicu otpada te se jako sporo kreće prema cilju od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada koji Zagreb mora dostići do 2020. godine.

Sporna spalionica

“Zelena akcija poziva Grad Zagreb da donese plan gospodarenja otpadom. Zbog toga smo izveli ovaj prosvjedni performans kako bismo ukazali da gradska vlast prevođena gradonačelnikom Bandićem već punih 17 godina pokušava progurati spalionicu otpada što je dovelo do vrlo velikih i brojnih problema za građane grada Zagreba”, izjavio je novinarima Marko Košak, voditelj programa Gospodarenje otpadom u Zelenoj akciji.

Objasnio je da se Zagrepčani suočavaju sa brojnim ilegalnim odlagalištima otpada, s čestim požarima, pretrpanim kontejnerima i nedostatkom spremnika za odvajanje otpada. “Zbog svega toga grad Zagreb je proglašen i ‘europskom prijestolnicom smeća'”, istaknuo je Košak i poručio da se to mora promijeniti i zbog toga Zelena akcija traži da novi plan gospodarenja otpadom ne sadrži spalionicu otpada već niz kvalitetnih mjera za odvajanje i recikliranje otpada.

Rekao je da Grad već godinu dana i sedam mjeseci nema važeći plan gospodarenja otpadom. “Tražimo da se taj plan donose i da bude usklađen s nacionalnim Planom gospodarenja otpadom”, naglasio je. Podsjetio je kako je u siječnju ove godine donesen nacionalni Plan gospodarenja otpadom, međutim, Zagreb i dalje ne radi ništa po tom pitanju. “Sve stagnira, a sve to trpe građani i okoliš”, kazao je.

Dodao je da su drugi gradovi, čak i veći od Zagreba, slične probleme vrlo lako riješili dobrim sustavom kontrole i pravedne naplate te odvajanja otpada.

“Nema izgovora i jasno je da je sve zapravo samo plod inertnosti i tromosti Gradske uprave i zbog toga zahtijevamo da se to napokon promijeni i napravimo korak naprijed”, istaknuo je Košak.

50 posto odvajanja do 2020.

Rekao je da su u perfomansu lik i djelo Milana Bandića prikazali u obliku puža koji se vrlo sporim korakom, čak gotovo i nepomično kreće prema cilju za 2020. godinu – a to je odvajanje otpada od 50 posto. Grad Zagreb je na manje od 10 posto odvajanja otpada i ovako nećemo nikada dostići taj cilj. Slijede nam još veći ciljevi – 65 posto odvajanja do 2030., međutim, to ćemo još teže ispuniti, ako se ovako nastavi. Sve bi to moglo rezultirati plaćanjem vrlo velikih kaznenih penala koje će opet platiti građani Zagreba”, rekao je.

Dodao je da u nacionalnom Planu gospodarenja otpadom ne postoji odredba koja bi predviđala izgradnju spalionice otpada u Zagrebu, tako da Grad nema više nikakav alibi za izgradnju spalionice. Rekao je da je bivši ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović (Most) prošle godine pokušao uspostaviti radnu skupinu za unaprjeđenje sustava u Zagrebu te da je i Zelena akcija bila njezin dio. “Radili smo zajednički s gradskom vlasti i Ministarstvom na dokumentu, međutim, taj dokument je misteriozno nestao i niti jedna mjera iz tog dokumenta nije se provela. To dovoljno govori koliko brigu Zagreb predvođen Bandićem ima prema javnom interesu, građanima i okolišu u gradu”, rekao je Košak.

(Hina)

PODIJELI