PODIJELI

HNS se u petak založio za ostanak Ubera u Hrvatskoj, ali uz jasan regulacijski okvir koji podrazumijeva nedvosmislena prava, kao i odgovornosti, te su pozvali sve strane na dogovor i poštivanje regulative.

Uber je u četvrtak izrazio žaljenje što Prometna inspekcija Ministarstva mora, prometa i infrastrukture želi zatražiti sudsku zabranu korištenja njihove aplikacije u Hrvatskoj, o čemu pišu pojedini mediji, dok Ministarstvo to nije potvrdilo ni opovrgnulo, već je poručilo da će poduzimati sve zakonom predviđene mjere za sve koji nezakonito obavljaju uslugu pružanja prijevoza u cestovnom prometu.

Nedavno su Vlada i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture utvrdili da partneri-vozači Ubera u Hrvatskoj posluju nelegalno, budući da ne posjeduju propisanu licencu za obavljanje javnog prijevoza putnika u cestovnom prometu, sukladno odredbama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Protiv Ubera su se pobunili zagrebački taksisti, a Hrvatska obrtnička komora ističe kako nije protiv konkurencije, ako je ona legalna te pozvala na zabranu korištenja aplikacije Uber sve dok se njezin status potpuno ne regulira.

“Potaknut raspravama o Uberu i sve zaoštrenijom javnom komunikacijom, HNS poziva sve strane na konstruktivan dogovor i smirivanje strasti, jer je očito da postoji potražnja za uslugom Ubera”, stoji u priopćenju HNS-a.

HNS je za liberalizaciju tržišta, ali uz jasan regulacijski okvir koji podrazumijeva nedvosmislena prava, kao i odgovornosti. Stoga pozivaju sve strane na dogovor i poštivanje regulative te će, ističu, u svakom trenutku biti na raspolaganju za “iznalaženje najboljeg rješenja”.

Poručuju da je u vrijeme razvoja novih tehnologija i želje za što slobodnijim tržištem i što jeftinijim uslugama, potreba za Uberom sasvim logična, a rast modernih tehnologija u 2017. neminovan i nipošto se ne smije kočiti. HNS se, kako ističu, zalaže za podršku inovacijama i novim rješenjima koja će svakome dati priliku da odluči što je za njega najbolje.

(Hina)

PODIJELI