PODIJELI

Jedna od najuglednijih hrvatskih književnih nagrada, Tportalova za najbolji hrvatski roman izdan 2016. godine, dodijeljena je Kristianu Novaku za roman “Ciganin, ali najljepši” u izdanju nakladničke kuće Oceanmore. Svečanost dodijele održana je u petak, 7. srpnja u Velvet Caféu u Dežmanovoj 9.

U užem izboru, za nagradu vrijednu 50 tisuća kuna, još su se našli: Slađana Bukovac s romanom “Stajska bolest” (u izdanju Sandorfa), Daša Drndić s “EEG” (Fraktura), Damir Karakaš sa “Sjećanjem šume” (Sandorf), te Olja Savičević Ivančević “Pjevač u noći” (Sandorf).

O nagradi koja se zove i [email protected] odlučivao je žiri u sastavu Miroslav Mićanović, Katarina Luketić, Jadranka Pintarić, Ursula Burger i Ivica Buljan.

Naslovnica romana “Ciganin, ali najljepši”

U širem izboru od 11 naslova bili su i Ivica Đikić (“Beara”, Naklada Ljevak), Lada Vukić (“Specijalna potreba”, V.B.Z.), Ivan Lovrenović (“Ulazeći u Varcar”, Fraktura), Marinko Koščec (“U potrazi za početkom kruga”, Sandorf), Tatjana Gromača (“Bolest svijeta”, Sandorf) i Maja Ručević (“Je susis Jednoruki”, Algoritam).

Nagrada se dodjeljuje od 2008. godine, a tada je novčani dio iznosio 100 tisuća kuna. Prvi ju je osvojio Dalibor Šimpraga za roman “Anastasia”, a u prvom žiriju bili su Miroslav Mićanović, Alida Bremer, Tomislav Brlek, Ana Grbac, Igor Mandić, Jadranka Pintarić i Roman Simić Bodrožić.

Nagradu je 2009. osvojio Drago Glamuzina za roman “Tri”. Godine 2010. nagrađen je roman “Vrijeme laži” Sibile Petlevski, prvi dio trilogije “Tabu”. I ostali romani iz trilogije “Bilo nam je tako lijepo” i “Stanje sumraka” bili su među finalistima za nagradu. Olja Savičević Ivančević nagradu je dobila 2011. za roman “Adio kauboju”. Roman Ivice Đikića “Sanjao sam slonove” pobijedio je 2012. Godine 2013. nagrađen je roman “Budi Hamlet, pane Hamlete” Tahira Mujičića. Roman “Črna mati zemla” Kristiana Novaka nagrađen je 2014. godine. Godinu poslije nagrađen je roman “Roki Raketa” Zorana Malkoča, a prošle godine “‘Doba mjedi” Slobodana Šnajdera.

PODIJELI