PODIJELI

Nekoliko vrućih ljetnih dana u nizu obično su okidač za početak planiranja godišnjeg odmora.

Um traži mir, a tijelo osvježenje. No, nisu svi te sreće da imaju osiguran smještaj na moru. Pojedincima s lošijim ekonomskim statusom ne pada ni na pamet dugoročno se zaduživati zbog tjedan-dva užitka. Svima koji uz minimalan trošak žele optimum, u vidu kvalitetno provedenog vremena, Športsko-rekreacijski centar Jarun može biti polazišna točka.

Trening i na minus 15

Pored kupača ljeti, Jarun uglavnom privlači sportaše rekreativce. Tamošnja infrastruktura u prvom redu zadovoljava potrebe biciklista i rolera. Nudi se još mnogo drugih sportskih aktivnosti, ali nama je u oko upala trim-staza na kojoj se okupljaju bodybuilding entuzijasti.

Poligon se nalazi u neposrednoj blizini boćališta, a tamo je uvijek barem desetak ljudi. Vikendom i mnogo više. – Uživamo u treningu ovdje na zraku, a treniramo u svako godišnje doba, čak i zimi na minus 15 stupnjeva – rekao je Željko Marković, strastveni bodybuilder i osnivač grupe na Facebooku Trim Park Jarun.

– Ono što nas muči su zastarjele sprave koje nisu zamijenjene 30 godina, još od Univerzijade. Utege moramo izraditi sami (od šipki i automobilskih guma), ali ih nemamo gdje pospremiti pa se nerijetko dogodi da budu oštećeni. Iz Uprave nam stalno obećavaju da će se nešto promijeniti, no zasad je sve po starom – požalio se Marković.

Jarunski skate park omiljeno je okupljalište svih koji vole izvoditi vratolomije na popularnim bemićima te skateboardima. – Ovdje obično dolazim s prijateljem, a često se skupi velik broj ljudi. Šteta što ne postoji neki klub. Stoga moramo sve organizirati sami – kaže mlađahni Patrik koji nam je, vozeći svoj BMX, pokazao i nekoliko impresivnih trikova.

Ondje smo zatekli i jednu majku na rolama koja je svom djetetu ispunila želju dovevši ga da i sam isproba pokoji skok na romobilu. – Ja sam na ove role prvi put stala tek nedavno, ali moj sin ne boji se vožnje – rekla je mlađa gospođa.

Generacija ±50

Roštiljanje je još jedna od aktivnosti po kojima je Jarun poznat. U jednoj od kućica naišli smo na petnaestak ljudi u najboljim godinama za koje smo naknadno saznali da su iz udruge Generacija ±50.

– To je udruga za usamljene ljude u životnoj dobi od oko 50 godina. Mnogi nakon rastave nemaju kamo izaći. No, ne dolaze nam samo samci. Vrijeme provodimo uz gitare, društvene igre i plesnjake. Ovdje smo stigli već u pet sati ujutro kako bismo zauzeli mjesto, a ostat ćemo do dugo u noć – kaže Robert Gass, predsjednik Udruge.

Dobro raspoložene pedesetogodišnjake ostavili smo da uživaju uz tonove pjesme “Osmijeh” Grupe 220. Na južnoj strani, prije mosta koji spaja Otok hrvatske mladeži s kopnom, Ivan Dimec pecao je ribu na mjestu koje pohodi već 27 godina.

– Ovdje dolazim od početka rata. Dogodi se da u mjesec dana ne ulovim ništa, a ponekad u jednom danu ulov bude iznad očekivanja. U ponedjeljak sam uhvatio amura teškog četiri kile, a u srijedu jednog od pet kilograma. Ima ovdje i smuđeva, pastrvskih grgeča te somova. Sva ta riba s kojom se poribljava jezero dolazi iz Pakračke poljane – pojasnio nam je situaciju simpatični ribič. Za kraj je dodao kako ovdje navraća jer je “bolje biti na zraku nego u birtiji”.

Spasioci na Jarunu rekli su nam kako ove godine nemaju mnogo intervencija.

– Svaka sezona se manje-više svodi na isto. Zadnji dan škole i Norijada su dani od kojih znamo da možemo očekivati svašta. Osim toga, sve teče mirno, a smrtnih slučajeva zasad nije bilo – ukratko je pojasnio Antonio, član spasilačke službe.

PODIJELI