PODIJELI

Samo dva mjeseca nakon posrnuća Algoritma, našeg najjačeg nakladnika i knjižarskog lanca, životni se ritam, barem u njihovoj bivšoj poslovnici na drugom katu zgrade Avenue Malla, polako normalizira.

Knjigoljupci se ponovno vraćaju na staru adresu, ali pod novim nazivom diskografske kuće Menart koja je ondje otvorila svoju prvu multimedijalnu knjižaru napravivši time ujedno i prvi korak u maloprodaju, čineći to smjelo i sigurno, u jednom od najtežih trenutaka za nakladnički sektor u novijoj hrvatskoj povijesti.

Da je svečano otvaranje ove knjižare dalo optimističan znak da se ipak malo izlazi iz krize koju je prouzročio pad lanca Algoritam MK, govori i nazočnost ministrice kulture dr. Nine Obuljen Koržinek na otvaranju. Jelena Radan i grupa Meritas opet su dokazali zašto njihove pjesme i glazba nalaze odjeka u zahtjevnoj glazbenoj publici koja je nesumnjivo i čitalačka.

Nakon što su mjesec dana nailazili na zatvorena vrata, zainteresirani kupci na toj popularnoj i dinamičnoj lokaciji tako ponovno imaju priliku prebirati po novim izdanjima koja im privlače pažnju, bilo da je riječ o knjigama, oknjiženim stripovima, filmovima bilo nosačima zvuka.

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture (lijevo) (Foto: Marin Vajdić)

Popuna polica

Premda je Menartova knjižara otvorena još 10. lipnja, kupcima i dalje nije izloženo sve što je u ponudi. Prema riječima voditelja knjižare Ante Jazvića, police se svakodnevno popunjavaju novim sadržajima.

– To je dosta velik i zahtjevan posao. Menart je pokrenuo knjižaru u samo deset dana i mi se još uvijek popunjavamo. Imamo iskusne ljude koji u knjižarstvu rade niz godina i mislim da smo s kvalitetnim vlasnikom, koji će nas podržati u radu, pronašli jednostavnu formulu za uspjeh u trenutku kad je knjižarstvo, nažalost, palo na koljena. Planiramo zaokružiti cijelu ponudu i zadržati koncept multimedijalnog bookshopa, kakav je to bio recimo Algoritam u svojim najboljim vremenima – otkriva Ante Jazvić.

Kupci ovdje mogu pronaći raznoliku stručnu literaturu, naslove za djecu i mladež, praktične komplete za učenje stranih jezika, popularne knjige o kuhanju, prehrani, sportu, zdravlju, priručnike za samopomoć i mnoga druga izdanja.

Tu je i velik izbor glazbenih CD-ova, zatim DVD-ova, Blue-ray izdanja, igračaka, društvenih igara, PC/playstation-igrica, gadgeta te uredskog materijala. U planu su i tematske akcije i druge razne pogodnosti za posjetitelje. Tako je upravo u tijeku velika ljetna akcija blue-ray crtića i filmova koji se umjesto za 130 kuna sada mogu povoljnije kupiti za 70 kuna.

I stripoljupci će ovdje doći na svoje jer se pretinci s izloženim stripovima u središnjem dijelu prodavaonice također još uvijek nadopunjavaju.

Jelena Radan (lijevo) i grupa Meritas (Foto: Marin Vajdić)

Povratak darovnog odjela

– Ovo je tek manji dio ponude onoga što planiramo i što smo nekada imali. Obavili smo razgovore sa svim velikim domaćim distributerima stripova i upravo krećemo u popunjavanje polica. Dakako, pojačat ćemo i ponudu strane knjige, a radimo i na tome da se vrati darovni odjel koji smo uvijek imali, dakle ne mislim tu na klasičnu papirnicu, već na bogat darovni program – dodaje Ante Jazvić. Na naš upit glede dolaska izdanja iz Srbije i drugih izdavačkih područja bivše države istaknuo je da će imati i ta izdanja bude li interesa, kao što već imaju i knjige stripova tamošnjih izdavača.

Prema njegovim riječima, mali nakladnici ne moraju strahovati da će ih u njihovu izlogu zasjeniti zvučna nakladnička imena jer naglasak je, kaže, isključivo na kvaliteti.

– Svaki izdavač, koji ima dobru, zanimljivu, atraktivnu knjigu vrijednu pažnje, naći će se na istaknutom mjestu u izlogu, bez obzira je li riječ o Menartu, Algoritmu, Librikonu ili bilo kojem drugom manjem izdavaču koji je objavio tek nekoliko naslova. Nije nam bitno ime, već kvaliteta izdanja – poručuje Ante Jazvić iz Menartove knjižare u Avenue Mallu.

(Autori: Željka Vuković, Marko Fančović)

PODIJELI