PODIJELI

Vlak je jedno od osnovnih prijevoznih sredstava građana Dugog Sela i okolice. Problem nastaje u jutarnjim satima kada nastane red i velika gužva u čekaonici.

Neki vidno negoduju, a drugi mirno čekaju u redu i kriomice pogledavaju na sat. Djelatnica koja izdaje karte na blagajni trudi se što brže izdati karte kako bi ljudi mogli stići na vlak, no činjenica je da radi samo jedna blagajna na Željezničkom kolodvoru Dugo Selo.

Ništa isprika, plati

Postavlja se pitanje zašto se, barem u jutarnjim satima, ne može otvoriti i dodatni prozorčić na blagajni kako bi prodaja karata bila brža. Nedostaje li djelatnika ili to možemo prepisati nemaru nadležnih službi ili pak osoblja koje dugačke redove u čekaonici ne vide kao problem.

Mnogi koji su stajali u redu odustali su i potrčali na vlak kako ne bi zakasnili na posao. Međutim, i tu se javlja problem – bez obzira na to što napomenete kondukteru da je bila gužva u redu za kartu i objasnite mu da ne možete kasniti zbog njihove svakodnevne nesposobnosti, kondukter će vam pristojno naplatiti cijenu karte kupljene u vlaku.

To znači da ćete platiti cijenu karte kao što biste je platili da ste je kupili na blagajni, no morat ćete izdvojiti još dodatnih 15 kuna. Umjesto 28,60 kuna, karta kupljena u vlaku stajat će vas 43,60 kuna. U slučaju pada sistema ili pak neočekivane gužve, dotični kolodvor dužan je javiti kondukterima takvu situaciju kako bi putnicima mogli prodavati karte u vlaku po normalnoj cijeni.

Ako još k tome imate i bicikl koji vam služio kao prijevozno sredstvo po gradu, i za njega ćete morati izdvojiti 15 kuna. Iz ureda Uprave HŽPP-a rekli su kako u najfrekventnijim razdobljima prodaje karata, kad god je to moguće, na kolodvoru u Dugom Selu uz blagajnu postoji i kolodvorsko-putnički blagajnik na mobilnom terminalu kako bi se ubrzala prodaja karata. Rekli su i da planiraju postaviti kartomat na dugoselski željeznički kolodvor.

Sad je dosta!

Usporedili smo i cijene karata, prije 10 godina povratna karta Dugo Selo – Zagreb iznosila je 23,20 kuna, prije pet godina 24,80 kuna, a danas 28,60 kuna.

HŽPP prošle je godine uveo besplatnu aplikaciju za kupnju karata i kartomate za kupnju karata od 0 do 24. Možda bi se smanjio red da jedan takav kartomat postoji i u Dugom Selu. Mnogi građani ne žele ili pak uopće ne znaju da mogu kupovati kartu preko pametnih mobitela. No, i ako odete na Trgovinu Play kako biste preuzeli aplikaciju, dočekat će vas mnogo komentara nezadovoljnih korisnika aplikacije.

Ne samo što su karte skupe, nego je i smanjen vozni red vlakova. Je li vrijeme da se građani Dugog Sela pobune na cijenu karata i redukciju voznog reda vlakova?

PODIJELI