PODIJELI

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet predstavila je u ponedjeljak u Zagrebu napredak provedbe pilot projekta “e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola”, a na predstavljanju je sudjelovala i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Pilot projekta “e-Škole” čija vrijednost iznosi gotovo 307 milijuna kuna, a 85 posto sredstava povučeno je iz strukturnih fondova Europske unije, predstavila je zamjenica ravnatelja CARNeta i voditeljica projekta Andrijana Prskalo Maček.

– Zahvaljujući pilot projektu e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola 151 škola u Hrvatskoj će od jeseni biti spremna za primjenu modernijega poučavanja, koje će obilovati novim sadržajima i mogućnostima, najavila je.

– Po povratku u školske klupe učenike će u novoj školskoj godini dočekati učionice opremljene računalnom opremom te nastavnici koji će u poučavanju koristiti računalima i tabletima koje su dobili u sklopu projekta. Dočekat će ih i digitalni obrazovni sadržaji i brojni scenariji za poučavanja za prirodoslovne predmete – biologiju, fiziku, kemiju – ali i matematiku za 7. i 8. razrede osnovnih te 1. i 2. razrede srednjih škola, naglasila je Prskalo Maček.

Prezentacijske i interaktivne učionice

Škole će u pilot projektima biti opremljene s dva različita tipa učionica – prezentacijskom i interaktivnom. Prezentacijski će biti opremljen PC računalom, monitorom s funkcijom dodira, zvučnicima, a interaktivne škole bit će opremljene uz prezentacijsku opremu s još 30 tableta.

– Dosad smo kroz projekt podučili brojku od gotovo 20 tisuća nastavnika kroz više od 900 radionica, te petnaestak webinera i tečaja”, rekla je Prskalo Maček, dodavši kako njihovi mobilni timovi pružaju kontinuiranu stručnu i savjetodavnu potporu školama uključenim u pilot projekt.

Podsjetila je kako je u tijeku priprema testnih modula digitalnih obrazovnih sadržaja kojima će nastavnici i učenici moći do rujna pristupiti te ih pretraživati kroz Edutoriji, odnosno repozitorij digitalnih obrazovnih sadržaja u kojem će izdavači, ali i sami nastavnici moći objavljivati vlastite digitalne nastavne materijale.

U tijeku javna nabava za usluge e-Lektire

I preostale e-Usluge poput sustava informatizacije poslovanja, sustava za upravljanje učionicom te sustava za analitike učenja i organizacije CARNet će dovršiti tijekom nove školske godine.
U tijeku je i javna nabava za usluge e-Lektire koja će također biti dostupna kroz Edutorij te će se uključivati cjelovita djela hrvatskih i stranih pisaca s popisa obvezatne školske lektire za osnovnu i srednju školu.

Voditeljica projekta Prskalo Maček također je rekla kako je do sada izrađeno 170 od projektom predviđenih 240 scenarija poučavanja za prirodoslovne predmete i matematiku. Njihovu izradbu i implementaciju prati i e-Laboratorij s preporukama alata i aplikacija koji se mogu integrirati u proces učenja i poučavanja.
Najavila je i otvaranje pet područnih obrazovnih središta u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Varaždinu. Svako od tih središta bit će opremljeno s 30 prijenosnih računala, 30 tableta, predavačkim računalom, monitorom, videokonferencijskim sustavom te sustavom za upravljanje učionicom, dodala je.

Pilot projekt “e-Škole”: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola” provode CARNet, Agencija za odgoj i obrazovanje, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.

Ovaj pilot projekt dio je širega programa “e-Škole” koji se provodi kroz više projekata informatizacije školskoga sustava u razdoblju od 2015. do 2018., nakon čega slijedi druga faza projekta čija se provedba planira u razdoblju od 2019. do 2022. godine.
Potkraj ove godine bit će upućen javni poziv školama za sudjelovanje u drugoj fazi projekta čija se vrijednost procjenjuje na 140 milijuna eura.

(Hina)

PODIJELI