PODIJELI

U Jarunu će se, nakon više od dvadeset godina, ponovno gledati nogomet četvrtog ranga.

Istoimeni klub, osnovan 1921. godine, svojevremeno je bio u tom rangu, ali tada je bio drugačiji sustav natjecanja. Prošla sezona donijela je prvo mjesto u Prvoj zagrebačkoj nogometnoj ligi, a ulazak u sadašnji 4. HNL Središte Zagreb, kako se po novome zove dosadašnje MŽNL središte, osiguran je kolo prije kraja.

Nekoliko tjedana nakon posljednje utakmice protiv Studentskog Grada, kada se viša liga proslavila pred prepunim gledalištem i uz bakljadu, razgovarali smo s nekoliko važnih ljudi s kojima klub ulazi u novu sezonu. Pripreme za 4. HNL počinju 20. srpnja.

– Svaki sportaš želi biti prvi, ali ulazak u viši rang nije bio u planu na početku sezone 2016./2017. – rekao nam je trener Danijel Lovrić.

– No stvorila se kemija u ekipi iz kvarta koja je godinama zajedno i ostvaren je velik uspjeh – dodao je Lovrić.

Kakvi su planovi u novoj sezoni?

– Idemo u 3. ligu – ‘ispalio’ je dosadašnji dopredsjednik kluba Grgo Jolić.

– Ne. Znamo da je bilo i takvih slučajeva, ali mi prvo želimo postati stabilan četvrtoligaš. Sredina tablice cilj je u novoj sezoni – dodao je.

I u sezoni 2017./2018. većinu momčadi činit će igrači iz Jaruna i okolnih kvartova.

– Neki su otišli iz privatnih razloga, doći će neki novi igrači, ali većina ekipe, koja je iznijela ovaj uspjeh, ostaje – kazao je trener Lovrić.

Momčad za sljedeću sezonu je poznata, odlučili su u Jarunu sve riješiti skoro mjesec dana prije početka priprema koje počinju 20. srpnja.
– Možda stigne i neko zvučno pojačanje do početka priprema. Netko tko je igrao u višim ligama. Ovdje su dečki iz kvarta, ali treba nam jedno ime s iskustvom. Igrački, psihološki i marketinški. Drukčije te ipak gledaju kada imaš u momčadi neko poznato ime – kazao je Jolić.

Igrački je skoro sve posloženo. A infrastrukturno i financijski?

– Budžet je za 4. HNL skoro 50 posto veći nego za Prvu zagrebačku nogometnu ligu. Ima duljih putovanja, moramo imati i snimatelja utakmica, prolaz za igrače od svlačionica do stadiona. Treba pronaći i sredstva za poticaje igračima za sportsko usavršavanje – kazao je Anđelko Medan, tajnik kluba od 2007. godine.

– Liga traži uvjete, a mi ispunjavamo većinu. Treba tu posložiti još neke stvari, kao što je prostor za gostujuće navijače, jarboli za zastave, ranije spomenuti koridor za prolaz igrača… Imamo tri svlačionice, nedostaju nam neke stvari, ali riješit ćemo ih do početka sezone – dodaje Medan.

U klubu trenira 200 dječaka u mlađim kategorijama, klub ima sve kategorije koje postoje u sklopu Zagrebačkog nogometnog saveza. Teren je u odličnom stanju s obzirom na količinu utakmica vikendom, a tu je i mali teren s umjetnom travom.

– U 1. ZNL-u bio je sigurno jedan od kvalitetnijih terena i često su gosti kod nas dobivali motivaciju kada su vidjeli kako je teren kvalitetan. Naravno, pred kraj jesenskog dijela imali smo mnogo posla održati ga sposobnim za igranje zbog lošeg vremena i brojnih utakmica u kratkom vremenu.

Ekipu s Jaruna malo smeta što se ne vrednuje rad s djecom u Savezu sportova grada Zagreba.

– Vrhunski se radi, a ne honorira se. Ima nekoliko klubova u dva ranga iznad našeg koji imaju manje selekcija, a imaju nekoliko profesionalnih trenera.

I onda smo, sjedeći za stolom restorana uz samo igralište, postavili pitanje koje je trebalo biti samo jedno od mnogih, ali koje je izazvalo smijeh i kolutanje očima svih sugovornika: Koliko vam pomaže Gradska četvrt Trešnjevka jug?

– Sada ste nas pogodili – rekao je Medak i dodao:
– Došao sam 2007. godine iz Rudeša i odmah sam poslao zahtjev Gradskoj četvrti za pomoć pri ugradnji sustava automatskog navodnjavanja. Pismeni odgovor dobili smo 2010. godine.

Gradska četvrt postoji 16 godina i nijednu lipu klub nije dobio tijekom tog vremena. Nismo samo mi u pitanju, tu je još nekoliko nogometnih klubova. Sve gradske četvrti, osim Trešnjevke jug gdje je predsjednik bio Saša Molan, ulažu i u sport. Poslali smo nekoliko zahtjeva za razne stvari i samo nas upućuju na Gradski ured za sport. Srećom, oni nam pomažu. Nitko se ne želi obogatiti, već želimo bolje uvjete za mnogobrojne članove.
Financijski se klub konsolidirao, od više od 700 000 kuna minusa dugova prije desetak godina došlo se u plus.

Dosadašnja uprava na čelu s Draženom Jambrešićem odradila je velik posao, a u novu sezonu ulazi se i s novim predsjednikom, Grgurom Jolićem.

PODIJELI