PODIJELI

30. 6. 1934.
Noć dugih noževa

U Noći dugih noževa Hitler se riješio donedavnih saveznika. Prije dolaska na vlast Hitler je imao pouzdanike u sastavu zloglasnih SA odreda, koje je vodio Ernst Röhm. Nakon dolaska na vlast više mu nisu trebali, a želio se dodvoriti i časnicima Reichswehra (kasnije Wehrmacht) koji su prezirali SA. Hitler je opravdao ubojstva lažnim tvrdnjama da je vodstvo SA pripremalo državni udar. Službeno je ubijeno 77 časnika SA-a, ali smatra se i više od 400.

1. 7. 2013.
Hrvatska postala 28. članica EU-a

Još od svog osamostaljenja glavni vanjskopolitički ciljevi Republike Hrvatske bili su ulazak u euroatlanske integracije, Europsku uniju i NATO. Od 1. travnja 2009. članica je NATO-a, dok je 3. listopada 2005. godine započela pregovore o pristupanju Europskoj uniji. Hrvatska je postala 28. članica EU-a 1. srpnja 2013.

2. 7. 1991.
Prosvjedi pred “Maršalkom”

Zagrepčani su pokušali prosvjedom spriječiti odlazak tenkova iz vojarne “Maršal Tito” (danas “Croatia”) prema Sloveniji i njezinoj Teritorijalnoj obrani koju je JNA napadala. Neki su građani bacali molotovljeve koktele, a vatru su na prosvjednike otvorili vojnici JNA iz oklopnih transportera. Pala je i prva civilna žrtva JNA – Raveno Čuvalo, koji je imao 32 godine.

6. 7. 2009.
Jadranka Kosor premijerka

Izglasano je povjerenje 11. Vladi Republike Hrvatske čime je Jadranka Kosor postala prva žena na poziciji predsjednice Vlade u povijesti Hrvatske. Postala je premijerka pet dana nakon što je Ivo Sanader podnio ostavku na mjesto predsjednika Vlade RH i sve stranačke dužnosti u HDZ-u.

PODIJELI