PODIJELI

Ljubitelji pasa dobro znaju koliko je u Hrvatskoj teško pronaći mjesto za ljetni odmor na kojem se mogu kupati i sunčati sa svojim pridruženim članom obitelji, no ipak, situacija se iz godine u godinu mijenja nabolje.

Ljeto je tu. Školska godina je završila, s poslodavcem ste dogovorili dugo iščekivan godišnji odmor, ljetno odredište je odabrano, a kovčezi spremni. Jedva čekate krenuti na more, ali što ćete sa svojim kućnim ljubimcem? Naime, i on bi rado s vama krenuo u ljetnu avanturu.

Ljubitelji pasa dobro znaju koliko je u Hrvatskoj teško pronaći mjesto za ljetni godišnji odmor na kojem se mogu kupati i sunčati sa svojim pridruženim članom obitelji. Ipak, dobro je što se situacija iz godine u godinu mijenja pa vjerujemo da će vas razveseliti sve dulji popis mjesta koja imaju pseće plaže. Prije nego što krenete na put, neke stvari ipak trebate pripremiti na vrijeme.

Putovanje s kućnim ljubimcem nije uvijek jednostavno. Danas, srećom, većina automobila posjeduje klima-uređaje pa su duga putovanja mnogo ugodnija nego nekad. Za one manje sretne, koji provode “ljeto u pećnici”, potrebno je češće zaustavljanje jer su psi posebno osjetljivi na vrućine.

Igračke i dekica

Kao što smo spomenuli, prije samog polaska obvezno svratite do veterinara kako bi vam potvrdio da je vaš pas zdrav i da je u stanju putovati. Ako imate ženku, provjerite s veterinarom postoji li vjerojatnost da će se tjerati u vrijeme kad ste na godišnjem pa neka vam u tom smislu da pravi savjet.

Kad od veterinara dobijete zeleno svjetlo za polazak, morate pripaziti i na ostale bitne stvari kao što je hrana. Uzmite dovoljno dodatne hrane u slučaju da u mjestu kamo idete nema hrane koju vaš pas jede. Ponesite sa sobom dekicu ili ležaj za psa koji i inače koristi, njegove zdjele i igračke. S tim će se vaš pas osjećati sigurnije u novom okruženju. Ponesite i neke dodatne igračke za njega. To bi ga trebalo držati zaokupljenim tijekom putovanja. Kao što se i vi volite rashladiti, jednako tako će i vaš ljubimac htjeti “okusiti” osvježavajuću slanu vodu pa ponesite deblji ručnik ili deku ako se odluči okupati.

Najbolje u kamp

Vrlo je važno želite li odsjesti u apartmanu, hotelu ili kampu. Kako ne bi došlo do neugodnih situacija, obvezno prije puta nazovite hotel i dobro se raspitajte. Naime, ljetovanje u kampu najjednostavnije je jer tako ljetuje većina vlasnika pasa. No, ako ljetujete u hotelu, unaprijed se raspitajte primaju li pse. Kod nas se još uvijek često događa da osoblje hotela zamišlja psa u hotelu kao podivljalu zvijer koja obavlja nuždu po hodnicima i grize sve što prođe uz njega. I za kraj – obvezno pripazite na vrućine koje mogu biti pogubne za vašega ljubimca.

Normalna tjelesna temperatura kod pasa je 38,5 °C, dakle, osjetno je viša od naše, pa je to razlog što oni lošije od nas podnose visoke temperature. Stoga psa u šetnju treba izvoditi samo rano ujutro ili kasno navečer, a posebno treba voditi računao tome da mu je zdjelica s vodom puna kad ostane sam.
Sada kada smo vas pripremili i dobro savjetovali kako provesti kvalitetno ljetovanje sa svojim pridruženim članom obitelji, želimo vam ugodan godišnji odmor, na kojem će se vaš pas s vama osjećati bezbrižno, sretno i opušteno.

Najpoznatije plaže za pse u Hrvatskoj

Plaže za pse, osim što privlače velik broj turista, olakšavaju i ljetovanje svim vlasnicima pasa. Ako još uvijek dvojite i razmišljate o tome kamo krenuti na more sa svojim četveronožnim članom obitelji, donosimo vam popis mjesta na našoj obali na kojima se nećete živcirati i slušati prigovore nezadovoljnih kupača:

Kovačine, Cres; Vartalac, Komiža, Vis; Podvorska, Crikvenica; Redagara, Krk; Šilo, Krk; pseća plaža uz plažu Bojčić; pseća plaža uz plažu Veli žal; dio Vele Plaže, Baška, Krk; plaža Kijac, Njivice, Krk; plaža za pse, Medulin; plaža Jezera, Murter; plaža na Punti Kolovi, Opatija; plaža Pore; plaža Štinjanska uvala, Pula; plaža Kantrida, Rije; plaža Kašuni, Split; plaža Duilovo, Split; plaža Livačine, Lopar, Rab; plaža Ika; plaža u uvali Lone, Rovinj; plaža Punat, Krk; plaža Brajdica, Rijeka.

 

PODIJELI