PODIJELI

– Ako naše nove pjesme probude emocije i usele se u srca naših slušatelja, uspjeli smo – rekli su dečki iz popularne grupe Vatra.

”Samo mi stani na prste, odgrizi mi usne” stihovi su koje pjevaju i ptice na granama, s obzirom na to da je pjesma ”Tango” bila jedna od najemitiranijih pjesma u našem radijskom prostoru. Nakon velikoga hita grupe Vatra, njezin frontmen, Virovitičanin i novopečeni tata (drugi put) otkrio nam je što slijedi te kakvi su im planovi za ljeto.

1. Nakon 18 godina postojanja, Vatra objavljuje prvi akustični album ”Akustim u Lisinskom”. Po čemu se taj album razlikuje od ostalih? Kako je bilo raditi na njemu?

Akustik u Lisinskom naš je 9. po redu album u 18 godina postojanja benda, u prosjeku, svake smo dvije godine objavljivali album. Ovaj je poseban po tome što je svaka nota koju čujete zabilježena uživo na našem akustik-koncertu održanom 29. 10. 2016. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Nije bilo nikakvih nasnimavanja i uljepšavanja. Na ovom albumu možete osjetiti dio atmosfere koju smo stvorili s našom publikom te prekrasne večeri. ”Akustik u Lisinskom” naša je doživotna uspomena na taj, za nas, čaroban dan.

2. Na dodjeli Porina odnijeli ste najviše nagrada za hit ”Tango” koji je čak šest mjeseci bio najemitiranija pjesma u radijskom eteru. Mislite li da će neka pjesma s novog albuma postati toliko popularna? Imate li kao glazbenik osjećaj za buduće hitove?

Trenutačno dovršavam pjesme za naš novi, deseti album. Veselim se svakom novom stihu i noti koje me naježe, rasplaču ili mi razvuku osmijeh na licu jer, ako ne osjetim emociju, ne izlazim s pjesmom iz svoje sobe. Ako naše nove pjesme probude emocije i usele se u srca naših slušatelja, uspjeli smo. Naravno, držimo si palčeve da i glazbenim urednicima zatitra srce kada čuju našu pjesmu pa da je vrte sve dok im ne isporučimo novi singl.

3. S obzirom na to da grupa Vatra ima pet članova, koliko se teško uskladiti? Ili ste nakon svih ovih godina već dobro uigrani?

Volim reći da smo mi Glazbeno Obiteljsko Gospodarstvo, svatko zna svoj dio posla i svojim aktivnostima na određeni način pridonosi našem gospodarstvu. Stalo nam je da sve oko benda funkcionira profesionalno i na zavidnoj razini, a kako bi sve to skupa funkcioniralo, moramo zapeti svi zajedno!

4. Kakva je situacija kada je riječ o pisanju pjesama? Imate li neku standardnu proceduru o tome tko piše tekst za pjesme ili je to zajednički rad?

U bendu sam autor uglavnom ja, ali na moje veliko zadovoljstvo, na nekoliko proteklih albuma, u nekim pjesmama kao potpuno autori, a u nekima kao koautori, pojavljuju se i ostali članovi benda. Smatram da je to veoma dobro jer tako ubrizgavamo svježu krv u naše nove pjesme.

5. Možete li nakon osam albuma izdvojiti svoju najdražu pjesmu?

Naravno, svaka nova mi je najdraža.

6. Osim predstavljanja novog albuma, kakvi su vam planovi za ljeto? Imate li već dogovorene koncerte po Lijepoj našoj?

Koncertni raspored za ljeto, na naše veliko zadovoljstvo, je popunjen. Zahvalni smo svim organizatorima koji su se odlučili na naš angažman i jedva čekamo susret s našom publikom ovo ljeto, od Dalmacije preko Istre pa sve do Slavonije, što će biti naš radijus kretanja.

7. S kojim biste poznatim hrvatskim/svjetskim glazbenikom voljeli surađivati? Razlikuje li se muzika koju slušate privatno od muzike koju stvarate?

Uvijek kontaktiramo određene izvođače kada nas na njih navede sama pjesma. Pjesmu ne pišemo planski kako bismo u njoj ugostili nekoga od glazbenika ili pjevača. Tako je npr. “Tremolo” tražio i, na našu sreću, dobio začin Urbana, “Anđeo s greškom” Mileta Kekina, a “Ima li budnih” Ljubice Gurdulić. Ako neka nova pjesma bude tražila određeni začin, kontaktirat ćemo umjetnika i držati fige da pristane.

8. Što mislite o današnjem ukusu mladih kada je riječ o glazbi? Zbog čega sve više mladih sluša turbofolk? Mislite li da je riječ o manjku kvalitetnih izvođača/grupa ili nešto treće?

U današnje vrijeme postoje cijeli oceani glazbe i sve dok taj netko “kupajući se” u svom “glazbenom oceanu” ne nameće svoj odabir ili njime ne remeti moj, nemam nikakav problem. Nek’ svatko sluša što mu odgovara!

9. Nedavno ste drugi put postali tata. Koliko je teško uskladiti privatno i poslovno, hoće li to sada biti još veći izazov?

Trebat će zaraditi za nove pakete pelena, a kako sada imamo dečkića, morat ćemo kupovati i potpuno novu garderobu, ako Leo ne pokaže značajan interes za rozu, crvenu i narančastu boju. U tom kontekstu, nadam se da ćemo imati, ako ne još više, onda, u najmanju ruku, jednako posla kao i do sada. Usklađivanje obveza stvar je dobre organizacije moje drage i mene i, naravno, uskakanja baka servisa.

10. Vidite li se i u budućnosti u grupi Vatra, možda u glazbenoj grupi s drukčijim glazbenim žanrom ili u solo vodama?

Tek sam napunio 18 s Vatrom, tako da se zasad vidim i ostvarujem svoje glazbene ambicije isključivo kroz Vatru, zajedno sa svojom Vatrenom ekipom.

 

PODIJELI