PODIJELI

Čim završe studij ili usavršavanje, projekt menadžeri bivaju outsoursani jer na tržištu svoje usluge mogu dobro unovčiti.

Poznata je činjenica da je Hrvatska iznimno birokratski “snažna” država koja slabo povlači novac iz fondova EU – no paradoksa radi – u samoborskoj gradskoj upravi na povlačenju novca iz fondova EU radi samo jedna radnica – Marija Galic Kotarski – koja je u posljednjih pet godina povukla 67 milijuna kuna, a još nekoliko projekata prošlo je prošlo je prvu fazu provjere ili su pred potpisivanjem ugovora. Tek su joj 33 godine.

Završila je prvostupništvo ekonomije u Zagrebu te potom – jer je upravo to željela – projektni menadžment na Veleučilištu Baltazar Adam Krčelić u Zaprešiću. Prije deset godina zaposlila se u Uredu za financije gradske samoborske uprave. Zbog vlastitog interesa počela je raditi na povlačenju novca iz fondova EU, a na rad uoči prvog projekta iz gradske uprave zvali su je dok je još bila na porodiljnom dopustu.

Vjetar u leđa

– Prije prvog velikog projekta – sanacije odlagališta Trebež – napravili smo Commenius, projekt poboljšanja komunikacije učitelja između sebe, učitelja i učenika te između učenika i učenika o tome kako riješiti konflikte kroz primjenu couching tehnike. Sjajan je to projekt na kojemu smo mnogo naučili što se tiče procedure, a istodobno je bio iznimno koristan učiteljima i djeci. Manji projekti bili su nam uvertira za veće među kojima je odlagalište Trebež – kaže Marija Galic Kotarski. Iako su Trebež tražili 100 milijuna kuna, odobreno je 65 milijuna.

– Uvijek tražimo više, namjerno se ugovora veća svota jer se nakon potpisivanja ugovora za financiranju raspisuje javna nabava za koju ne možemo pretpostaviti kako će završiti. Novac je samo ugovoren, on se ne vraća, tj. niti se ne šalje na račun dok se ne popune zahtjevi za nadoknadom uz priložene sve račune i dokaznu dokumentaciju da se zahtjevi opravdaju.
– kaže Marija Galic Kotarski.

Sanacija odlagališta Trebež, šljunčaru na kojoj se ostavljalo smeće, bilo je bitno sanirati jer je u blizini vodocrpilište Strmec koje vodom opskrbljuje cijeli zapadni dio Zagreba, Samobor i okolna područja i bio je pod rizikom od onečišćenja zbog podzemnih voda.

– Odabrali smo nama najpogodniju metodu sanacije, od 65 milijuna kuna oko odlagališta izgrađena je dijafragma u koju se ulila glino-betonska smjesa, a izlivena je i na dubini do vodonepropusnog dijela tla kako bi se smetlište pretvorilo u zatvorenu kapsulu i izoliralo od okoliša.

Na njemu je danas travnata površina, ima sustav otplinjavanja i sve funkcionira – kaže Marija Galic Kotarski koja se nada da će sada i cijene nekretnine u blizini Trebeža povećati.

Među aktualnim projektima je i Vjetar u leđa koji se nastavlja i treću godinu. Njime su u netom završenoj školskoj godini zaposlili 19 pomoćnika u nastavi koji rade u četiri osnovne škole.

– Ove godine ravnatelji škola predane su potrebe za 44 djece s teškoćama u razvoju – neki asistenti radit će i s više djece, no još se ne zna koliki broj će biti odobren. Dobra je vijest da ćemo nove ugovore potpisivati na četiri godine – kaže Marija Galic Kotarski. U sklopu projekta pomoćnici u nastavi se educiraju i zapošljavaju, a od iduće školske godine svih pet samoborskih osnovnih škola imat će pomoćnike u nastavi.

Mini Tehnopolis Samobor 

Trenutno kreće projekt Mini Tehnopolis Samobor za koji im je odobreno 21,6 milijuna kuna, no ugovor još nije potpisan dok ne prođe rok za prigovor pa se potpisivanje očekuje na jesen.

– Taj se projekt planira već dugo, a bio je i revidiran. Zamislili smo centar izvrsnosti kao poduzetnički inkubator za startupove u bivšoj vojarni Taborec. Obnovit će se dvije zgrade u sklopu kojih će biti i konferencijska dvorana, a nabavit ćemo i 3D printer i 3D skener. Očekujemo edukacije, a nadamo se i znanstvenim postignućima – sa smiješkom o Mini Tehnopolisu govori Marija Galic Kotarski i napominje da su partneri Grad Samobor, Zagrebačka županija i Poduzetnički centar Samobor uz još niz suradnika. Otvorenje Mini Tehnopolisa očekuje se 2019./2020.

U prosincu 2016. prijavili su i projekt izgradnje zamjenskog mosta preko potoka Breganica u naselju Grdanjci koji je u elementarnoj nepogodi odnijela voda, u vrijednosti od 906,4 tisuća kuna. Most im je vrlo važan jer spaja Samobor sa Žumberkom.

U svibnju ove godine Marija Galic Kotarski koja osim prijave priprema svu tehničku dokumentaciju, prijavila je projekt izgradnje Turističko-informativnog centra za posjetitelje ispred rudnika u Rudama u vrijednosti 2,2 milijuna kuna. Rudnik je sve veća turistička atrakcija, a i on je obnovljen i prilagođen za posjet turista iz pretpristupnih fondova EU. Ondje se održavaju i netom završeni Dani rudarske greblice. Osim proširenja natkrivenog prostora i povećanja turističke ponude i sadržaja, Centar će biti pogodan za održavanje manifestacija u svim vremenskim uvjetima.

Samoboru je turistički bitan projekt multifunkcionalne obnova predjela park-šume „Tepec-Palačnik-Stražnik“- Aninog perivoja iako nije nositelj projekta nego Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije. Osmišljene uređenje poučno tematskih staza i šetnica, uređenje dječjeg igrališta i amfiteatra, uređenje “Tancplaca” i izletišta, škola u prirodi te postavljanje info kioska. Tražili su 12 milijuna kuna, a projekt je u prošao administrativnu provjeru.

Vrlo važan nam je i projekt Centar izvrsnosti u eno-gastronomiji i turizmu Zagrebačke županije koji radimo s Udruženjem obrtnika koji je velika stavka i promocija poduzetništva u turizmu. Želja nam je privući poznate kuhare, možda i one koji su radili u restoranima s michlenovim zvjezdicama te povezali strukovne škole iz cijele županije kako bi se djeca ondje usavršavala.

Taj projekt tek trebamo definirati do kraja aktivnosti i procijeniti troškove, a za investiciju očekujemo da će koštati više od milijun eura – kaže Marija Galic Kotarski. Projekt će smjestiti u prostor bivše škole koja trenutno nije u funkciji pa bi se kroz taj natječaj uredila po načelu zelene gradnje i to kao objekt gotovo nulte energije.

PODIJELI