PODIJELI

Zagreb je po 51. put domaćin Međunarodne smotre folklora koja se u glavnom gradu Hrvatske održava od 1966. godine, a ove godine održati će se od 19.- 23- srpnja.

Bit će to i ove godine prikaz i afirmacija tradicijske kulture i folklora brojnih domaćih i stranih sudionika. Međunarodna smotra folklora nastavlja se na dugu tradiciju smotri Seljačke sloge, kulturne i prosvjetne organizacije Hrvatske seljačke stranke.U suvremenoj Hrvatskoj Smotra postaje dijelom svjetskog pokreta za očuvanje kulturne baštine čovječanstva koji predvodi Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO). Odlukom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba Smotra je 2014. proglašena festivalskom priredbom nacionalnog značenja.

Program 51. MSF-a trajat će pet dana, a činit će ga scenske priredbe, radionice, koncerti etnoglazbe i crkvenog pučkog pjevanja, izložbe. Uz scenu na glavnom zagrebačkom trgu nastupi skupina planiraju se i na dosad poznatoj sceni MSF-a na Gradecu, a sudionici MSF-a nastupaju i izvan Zagreba(Sveta Nedelja, Zaprešić, Vrbovec, Beltinci (Slovenija).

Poseban tematski program obuhvatit će etnografsku baštinu Banovine i Pounja kao područja sa specifičnim načinima pjevanja i plesa, običaja te rukotvorina. Uz skupine s Banovine i iz Pounja planira se nastup folklornih skupina i pojedinaca koji predstavljaju različitost hrvatske etnografske baštine, nacionalnih manjina, Hrvata iz susjednih zemalja i iseljeništva, ukupno 30-ak ansambala. Desetak ansambala predstavit će baštinu drugih naroda i kultura.

PODIJELI