PODIJELI

Nakon dvije godine dovršeno je snimanje dokumentarnog filma “Krvava berba grožđa” Silvija Mirošničenka, koji podsjeća na ratni zločin u Lovasu za koji još nitko nije odgovarao, a njegova se premijera očekuje u rujnu ove godine u Zagrebu te potom i u svim većim hrvatskim gradovima.

Film prikazuje događaje sa samog početka Domovinskog rata, bilježeći potresna svjedočanstva onih koji su preživjeli masakr u Lovasu počinjen od tzv. JNA i paravojne jedinice “Dušan Silni” koji su na svom putu ka okupaciji Vukovara okupirali i spalili to hrvatsko selo u Srijemu, ubivši na posebno okrutan način mnoge mještane.

-Okrutna ubojstva, torture, bijela traka na rukama Hrvata kao znak raspoznavanja i nacionalne pripadnosti, mučenja i silovanja žena, prisilni rad, jedan su dio strahota koje su preživjeli mještani Lovasa, a koji su nakon toga protjerani – stoji u najavi producenta filma Antuna Ivankovića.

U filmu brojni preživjeli mještani Lovasa svjedoče o ratnim zločinima za vrijeme Domovinskoga rata, čiji su počinitelji još na slobodi.

Naime, optužnica srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine teretila je 14 osoba osumnjičenih da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe “Dušan Silni” u listopadu 1991. godine ubili 70 civila u Lovasu.

Sudsko vijeće odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je 2012. izreklo osuđujuću presudu koja je nedugo nakon toga poništena.

Pokretači projekta su autor filma Silvio Mirošničenko i producent Antun Ivanković, a snimljen je u produkciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskoga rata, Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika i Udruge za audiovizualno stvaralaštvo “Artizana” iz Zagreba.

Projekt je nastajao uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Zaklade „Adris“ i Vukovarsko-srijemske županije, Đakovačko-osječke nadbiskupije i Općine Lovas.

(Hina)

PODIJELI