PODIJELI

Nova bolest i to virusna zvana Zlatna žutica prijeti prigorskim vinogradima. Kad se zarazi, vinograd se liječi – krčenjem. I to ne samo taj, nego i susjedni!

Poljoprivredno savjetodavna služba Grada Zagreba i Zagrebačke županije podsjeća vinogradare da je naredbom određeno obvezno tretiranje prijenosnika bolesti – američkog cvrčka.

Američki cvrčak, odnosno jedna vrsta cikade, nimalo sličan našem crnom cvrčku iz vinograda, ili zrikavcu koji u jesen tao lijepo ‘pjeva’ ‘pomažući’ grožđu da sazrije. No, zbog suzbijanja njegovog američkog rođača i sam će nastradati.

U nastavku je službena obavijest Poljoprivredno – savjetodavne službe za vinogradare, bez obzira jeste li ‘amateri’ s tek ponekim trsom, ili ‘veliki’ vinogradari:

Podsjećamo vinogradare da je sada u zaraženom i sigurnosnom području kao i rasadnicima vinove loze vrijeme za drugo tretiranje američkog cvrčka, vektora zlatne žutice vinove loze.

Za suzbijanje američkog cvrčka u Hrvatskoj registrirani su insekticidi: Actara 25 WG, Dali (dozvoljen u zaštićenom prostoru), Decis 2,5 EC, Sumialfa 5 FL, Nurelle D, Chromorel-D, Cythrin Max, Reldan 22 EC i Asset.

Korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni su voditi evidenciju o korištenim pripravcima.

Sukladno Akcijskom planu za suzbijanje i sprečavanje širenja zlatne žutice vinove loze-Flavescense doree (FD) za 2017. godinu zadnji je čas za postavljanje žutih ljepljivih ploča za praćenje prisutnosti odraslih oblika američkog cvrčka u vinogradima.

Kontrola broja ulovljenih vektora na žutim ljepljivim pločama obavlja se svaka dva do tri tjedna sve do kraja rujna. Potrebno je voditi evidenciju o broju ulovljenih cvrčaka.

PODIJELI