PODIJELI

Četvrtu godinu zaredom – ljetno izdanje omiljene zagrebačke manifestacije ponovno je pred nama. Od ovog petka 14. srpnja zakačite se za – Dvorišta!

Deset nezaboravnih dana očekuje vas od 14. do 23. srpnja na 7 biranih lokacija – svakoga dana od 18 do 24
sata.

Facebook

A zašto od ovog petka posjetiti Dvorišta?

Na prvome mjestu, dakako, zbog “zvijezda” manifestacije – prekrasnih gornjogradskih dvorišta, dobro znanih brojnim prijateljima i gostima: intimnog i ugodnog dvorišta obitelji Milovac u Opatičkoj 19, čarobnoga dvorišta Palače Erdödy-Drašković u Opatičkoj 29 ili nezaobilaznog, zabavnog dvorišta Palače Balbi u Demetrovoj 11!

Dakako i ove godine, i zbog dvorišta kultnoga filma Tko pjeva zlo ne misli začinjenog posebnim zagrebačkim štihom u Basaričekovoj 11. Ali i zbog čak tri nove lokacije koje se premijerno predstavljaju u ljetnome izdanju!

Kuća u Radićevoj 54

Po prvi puta otvara se kuća u Radićevoj 54 u
kojoj je živio otac Augusta Šenoe, kaptolski sladopek Vjekoslav Šenoa, ali i veliki hrvatski književnik i preporoditelj Dimitrija Demeter. Ovo ugodno dvorište pruža jedinstveni pogled na Kožarsku i Tkalčićevu pod sobom, kao i na zvonike Crkve sv. Franje Asiškog na Opatovini i Zagrebačke katedrale na Kaptolu.
Stoga nema sumnje da će u njemu po prvi put uživati i brojni posjetitelji Dvorišta.

Također se po prvi put u Visokoj ulici na kućnom broju 8 otvara unikatna palača ugledne zagrebačke obitelji Gvozdanović, u čijim su se sobama i salonima početkom 20. stoljeća održavali raskošni domjenci, koncerti i zabave. Palača trenutačno čeka na rekonstrukciju, no ipak – ekskluzivno za Dvorišta, otvorit će vrata svojega ulaznog dvorišta.

I na kraju, po prvi put se također otvara i atrij Muzeja grada Zagreba (Opatička 20), davno u prošlosti opatički samostan po kojemu je i cijela Opatička dobila svoje ime, reprezentativni prostor s prostranim atrijem i najstarijom sunčanom zidnom urom u Zagrebu.

Odlična zabava

Dvorišta ne prave razliku među generacijama, ni među posjetiteljima, kao ni među izvođačima, pa tako
ove godine predstavljaju i “old school” jazzere koji još uvijek i žare i pale – Three colors of jazz.

Po prvi puta nakon što su nastupili zajedno s Jacquesom Houdekom na ovogodišnjoj Euroviziji, tri sjajna mlada pjevača, Alen Đuras, Edgar Rupena (obojica finalisti TV-showa The Voice) te Matija Cvek, u društvu Antuna Stašića na violini i Emanuela Pavona na violončelu uz pratnju klavijatura, predstavljaju novi zajednički glazbeni projekt – Friends!

Lokaliteti dvorišt

1.Palača Balbi, Demetrova 11 

2. Palača Erdödy-Drašković, Opatička 29

3. Privatno dvorište obitelji Milovac, Opatička 19

4. “Tko pjeva zlo ne misli”, privatno dvorište, Basaričekova 11 

5. Privatno dvorište, Radićeve 54 

6. Palača Gvozdanović, Visoka 8 

7. Atrij Muzeja grada Zagreba, Opatička 20 

Ulaz u sva dvorišta tijekom trajanja manifestacije je slobodan.

Stoga, od 14. do 23.7. dođite na zagrebački Gornji grad i zakačite se za – Dvorišta!

PODIJELI