PODIJELI

Preplavljeni smo raznoraznim američkim krimi-serijama i filmovima u kojima nerijetko možemo vidjeti kako unutarnja kontrola provjerava i najmanju moguću nepravilnost pojedinog policajca. Oni su, reklo bi se, policajci koje mrze policajci. Možda javnosti i nije toliko poznato, ali unutarnja kontrola djeluje i u našoj policiji i to više od 20 godina.

Možda je to i zbog toga što je, primjerice, samo lani na području cijele Hrvatske zaprimljeno 2311 pritužbi i anonimnih podnesaka, od kojih je tek za 210 utvrđeno da su djelomično ili u cijelosti utemeljeni, pa se u javnosti stvara dojam kao da i nema previše smisla prijavljivati.

Pitanje utemeljenosti

Iako su, u već spomenutim holivudskim uradcima, službenici Odjela za unutarnju kontrolu često omraženi među kolegama, doznajemo kako to u stvarnom slučaju u MUP-u RH nije slučaj. Naime, u podosta se slučajeva policajac ili službenik na kojeg je uložen prigovor ili pritužba, čak “izvukao” iz nezgodne pozicije u kojoj se našao jer je utvrđeno kako je “zaprimljena pritužba ili podnesak neutemeljen i nepotvrđen”.

Dapače, prema statističkim podacima koje smo dobili iz MUP-a, a koje su rješavali pripadnici Sektora unutarnje kontrole, golema je razlika između utemeljenih i neutemeljenih slučajeva. Upravo to je možebitni razlog zbog kojeg građani smatraju da jedni druge štite te da je teško iskorijeniti kriminal i korupciju u samim policijskim redovima.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju.

PODIJELI