PODIJELI

Histrionsko ljeto na Opatovini i predstava “Kći Lotrščaka” prema romanu Marije Jurić Zagorke jedan je od najvećih aduta Zagrebačkog kulturnog ljeta.

Za predstavu je velik interes, spoj dobre režije i teksta, veterana i mladih glumaca još se jednom pokazao kao dobitna kombinacija. Povod je to za razgovor sa Zlatkom Vitezom, umjetničkim ravnateljem Glumačke družine Histrioni, koji je i redatelj i tumač uloge suca Benčića. Dakako, u razgovoru s bivšim ministrom kulture, dotakli smo se i mnogih pitanja o aktualnoj političkoj i kulturnoj situaciji u Zagrebu i Hrvatskoj.

“Kći Lotrščaka” Histrioni igraju nakon 27 godina. Kako biste usporedili te dvije predstave, kao i povijesni kontekst onda i danas?

To je teško uspoređivati, riječ je o dvije različite predstave, zapravo, dva različita režijska postava, iako ambijentalno kazalište na Opatovini zapravo manje-više određuje stil svih naših predstava. Tu smo se ipak potrudili Miljenko Sekulić i ja da malo više taj prostor i scenografiju oplemenimo nego inače. U onoj predstavi imao sam izvrsnih velikih glumaca hrvatskoga glumišta, tu su bili Josip Bobi Marotti, Emil Glad u ulozi Plemenščaka, Stevo Krnjajić u ulozi suca Benčića, Damir Mejovšek, Dražen Kühn… Sjajan komičarski par Danko Ljuština i Žarko Potočnjak zapravo su nosili predstavu u tim komičnim scenama koji su bili toliko dobri da su nekad čak znali izaći iz okvira same predstave pa improvizirati do pola sata, zapravo, koliko ih je publika htjela gledati i navijala da oni uživaju u svojim improvizacijama. Danas je to malo kraća predstava. U drugom dijelu izbacio sam kompletno Turopolje koje se prepriča u nekoliko rečenica jer čini mi se da bi opteretilo predstavu u današnjem vremenu. I podjela mi se čini primjerenijom, mrvicu blaža nego što je bila u 90-im. Riječ je, konačno, i o dva vremena. Devedeseta godina je vrijeme kad su bili prvi demokratski izbori u Hrvatskoj. Cijeli Zagreb i cijela Hrvatska žive u uzbuđenju što će se dogoditi u Hrvatskoj nakon što je Hrvatska demokratska zajednica dobila izbore, a u svojem je programu konačno imala i ostvarenje hrvatske države.

Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju našeg tjednika.

PODIJELI