PODIJELI

Zaklada Solidarna i Centar za mirovne studije kao pokretači peticije “Svako bolesno dijete ima pravo na šansu za život” te udruga Krijesnica pozdravili su u subotu Vladinu odluku da se za nabavu lijeka za djecu koja boluju od visokorizičnog neuroblastoma preraspodjeli do 14 milijuna kuna unutar Državnog proračuna.

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku da će novac za nabavu potrebnog lijeka biti osiguran Ministarstvu zdravstva, koje će ga doznačiti Klinici za dječje bolesti Zagreb, a na temelju mišljenja Povjerenstva Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

“Izuzetno je važno da je Vlada ovom odlukom odredila iznos koji može pokriti troškove liječenja potrebnim lijekom Dinutuximab beta Apeiron za ovu godinu za svu djecu koja boluju od neuroblastoma, a za koje su djelatnici Dječje bolnice Klaićeva inicijalno predložili za primanje terapije. Danas, točno mjesec dana nakon pokretanja peticije koju je potpisalo više od 30.000 građana, možemo reći da je prvi zahtjev iz naše peticije uvažen”, navode u priopćenju pokretači peticije.

Pozvali su Povjerenstvo HZZO-a da u što je moguće kraćem roku donese odluke o pristupu lijeku za ostalu djecu s neuroblastomom te da u procesu donošenja te odluke kontinuirano obavještavaju roditelje o aktivnostima koje se poduzimaju, kako roditelji uz sve teškoće koje prolaze, ne bi proživljavali dodatni stres.

Ističu kako im sada predstoji borba za usvajanje druga dva zahtjeva za poboljšanja zdravstvenog sustava a to je preispitivanje sustava limita bolnicama za nabavu tzv. skupih lijekova, te zahtjev za uspostavu posebnog fonda koji bi osigurao lakše i brže procedure za osiguranje pristupa terapiji.

“To je važno u situacijama koje ne trpe odlaganje, kako bi HZZO i sam sebi olakšao upravljanje u hitnim situacijama u kojima nije moguće primijeniti opće procedure HZZO-a, odnosno kada bi njihova primjena onemogućila pravovremeni pristup terapiji”, ističe se u priopćenju.

Građani svojim potpisom na peticiju, zaključuju, pokazali kako u Hrvatskoj oko ovakvih pitanja postoji visoka razina konsenzusa te da pitanje financiranja efikasnih terapija za djecu s malignim bolestima treba biti zdravstveni i proračunski prioritet.

(HINA)

PODIJELI