PODIJELI

Natalitetna politika prioritet je u Jastrebarskom gdje se za prvorođeno dijete daje naknada od 2i pol tisuće kuna. I Vrbovec je svoju naknadu nedavno povisio na 2 tisuće kuna, a isto toliko izdvaja i Velika Gorica za svako novorođenče. Naknade su najmanje u Zelini i Dugom Selu, a Samobor za treće dijete isplaćuje čak 10 tisuća  kuna.

Najviše izdvaja Jastrebarsko

Od devet gradova županije najveću naknadu za prvorođeno dijete izdvaja Jastrebarsko. U tom je gradu u proračunu za 2017. godinu, koji iznosi oko 62 milijuna kuna, čak 450 tisuća kuna namijenjeno za novorođenčad. Samo za prvo dijete roditelji će u Jaski dobiti naknadu od 2 i pol tisuće kuna koliko se u nekim većim gradovima poput, primjerice, Zaprešića, ostvaruje tek za četvrto novorođenče.

Grad Jastrebarsko naknadu od 2 i pol tisuće  kuna dodjeljuje i za drugo dijete, a ona iznosi 6 i pol tisuća kuna za treće i svako sljedeće dijete. Iz Grada često ističu kako tako, i kao “Grad prijatelj djece”, vode posebnu brigu o svojim najmlađim sugrađanima.

-Želja Grada je više raditi na rješavanju problematike djece i mladih, a davanje novčane pomoći mladim roditeljima samo je dio tih zalaganja – kažu u Gradskoj upravi Jastrebarskog koji novčanu pomoć za rođenje svakog djeteta isplaćuje od 2003. godine.

Vrbovec: Manje vijećnicima više bebama

Više novca za bebe našlo se i u proračunu Vrbovca koji je uštedom na naknadama za vijećnike i zamjenike gradonačelnika od 233 tisuće kuna, ostvario porast sredstava za novorođenčad. Tako će porodiljna naknada iznositi 2 tisuće kuna umjesto dosadašnjih 1500.

-Sretan sam zbog ove odluke- rekao je gradonačelnik Denis Kralj na sjednici Vijeća, a s njime su se složili i svi ostali vijećnici podržavši tu odluku kojom su do kraja godine osigurana novčana sredstva za novih 86 malih Vrbovčana.

Velika Gorica: Najviše beba, naknade u prosjeku

Velika Gorica predvodnik je u ulaganju u predškolstvo čak i na nacionalnoj razini, no nema tako istaknutu politiku u pomoći kroz rodiljne naknade te one iznose 2000 kuna po djetetu, jednako kao i za prvo dijete u gradu Sveta Nedelja. No, u maloj, ali bogatoj Svetoj Nedelji proračuna većeg od 100 milijuna kuna, ta naknada se za svako sljedeće dijete povećava za 1000 kuna. Grad potiče natalitet osiguravajući 3000 kuna za drugo dijete, 4000 kuna za treće.

To nije slučaj u puno većem gradu, Velikoj Gorici, gdje naknada za novorođenčad iznosi 2000 kuna kako za prvo tako i za svako sljedeće dijete. U Velikoj Gorici u godini dana rodi se oko 600 djece, što je najviše od svih gradova županije, a naknade za novorođenčad na godišnjoj su razini od 1,2 milijuna kuna nakon povećanja 2015. godine.

Samobor za veće obitelji

Upola manje djece rodi se u Samoboru koji pak potiče roditelje na stvaranje velikih obitelji. Nešto manja naknada, 1500 kuna, ondje se isplaćuje za prvo dijete, dok se za drugo ona udvostručuje te iznosi 3000 kuna. Za treće i svako sljedeće dijete Samobor isplaćuje čak 10 tisuća kuna.

Ivanić Grad i Zaprešić za prvorođenče isplaćuju 1500 kuna, a naknada se za svako sljedeće dijete povećava za 500 kuna u Ivaniću, dok Zaprešić naknadu povećava za 500 kuna tek za treće dijete, a potom za svako sljedeće.

Naknada za novorođenčad najmanja je u Dugom Selu i u Svetom Ivanu Zelini gdje ona iznosi tisuću kuna. I dok je ona u Dugom Selu jednaka za svako dijete, u Zelini, u kojoj se prema podacima Državnog zavoda za statistiku u godini rodi najmanje djece u županiji, naknada se povećava za 500 kuna za svako sljedeće dijete.

(vgdanas.hr)

PODIJELI