PODIJELI

Do daljnjeg je zabranjeno konzumirati vodu za piće na izvoru Stalnjak. Nakon sumnje u ispravnost, Komunalno poduzeće Zaprešić d.o.o. vodu je poslalo na analizu na Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, koji je potvrdio prisutnost koliformnih bakterija.

Uzroci zaraze nisu poznati, no sumnja se da je izvorište kontaminirano nečistim posudama koje građani prislanjaju na cijev. Stanje vode će se kontinuirano pratiti, a građani će biti informirani čim se vrijednosti vode vrate u normalu.

“Bakterije su se po prvi put pojavile na ovom izvorištu. One se vrlo brzo razmnožavaju, naročito kad voda stoji neko vrijeme. Poznato je da ljudi tu vodu drže u posudama i po nekoliko dana, a upravo to pogoduje njihovom razmnožavanju i samim time predstavlja opasnost za zdravlje osobe koja vodu konzumira. Situaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno”, rekao je Željko Majcen, direktor Komunalnog poduzeća Zaprešić d.o.o.

Izjava o sukladnosti Instituta dr. Andrija Štampar: “Voda analiziranog uzorka s obzirom na dobivene rezultate nije sukladna uvjetima koji su propisani Zakonom o vodi za ljudsku potrošnju i Pravilnikom o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju, zbog snižene pH vrijednosti te povećanog broja koliformnih bakterija.”
Direktor Majcen naglasio je da snižena pH vrijednost ne predstavlja opasnost za zdravlje, ali upozorenje vezano za bakterije nikako ne treba zanemariti.

(zapresic.hr)

PODIJELI